Folk tycker ersättningsnivåerna i sjuk och arbetslöshetförsäkringen är för låga

Andelen personer som tycker att ersättningsnivån i sjukförsäkringen är tillräckligt hög har minskat från 54 % till 39 % sedan 2008.

När det gäller A-kassan så har andelen som är nöjda med ersättningen sjunkit dramatiskt från 2008 när Folksam började med undersökningarna. Då var det 32 % och nu är det bara 13 % som är nöjda med ersättningsnivåerna. Däremot ligger synen på en rimlig ersättning kvar på 80 till 90 %.
 
Idag får bara 12 % 80 % i ersättning men för genomsnittslöntagaren så har de bara 56 % i arbetslöshetsersättning.
 
De förändringar som har skett har gjort att man inte längre följer de lagstadgade ersättningsnivåerna. Vid kortvarig sjukdom får man inte 80 % utan 72 % och sedan har man inte lagens 75 % utan 68 %.
 
Det här gör att otryggheten ökar och för de som t.ex. har lånat till en bostad kan det vara rena rama katastrofen om man skulle bli sjuk eller arbetslös. Taket i A-kassan är alldeles för lågt, det kommer att ändras om det blir en ny rödgrön regering.
 
Det är därför många med mig, och i många år, som har slagits för att taken i försäkringarna måste höjas. Så kommer det också att bli om vi låter den nuvarande regeringen gå i pension i september. Därför jag vill byta regering.  

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.