Välfärd kostar och betalas via skatter

 

Välfärd kostar pengar och välfärd betalas via skatter. Tar man ut mindre skatt får man mindre välfärd och det har väl visat sig i länder där man haft för mycket välfärd i förhållande till skatterna då blir det kraftiga underskott och till slut tvingas man skära i välfärden.
Vår politik, den generella välfärden bygger på att alla bidrar och att man får ut efter behov och fördelar över generationer.
De allra flesta har redan tagit ut mycket innan man börjar jobba då en barnomsorgsplats kostar strax under 100 000 per år, en grundskoleplats över 80 000. En gymnasieplats 92 000. Det skiljer självklart lite mellan kommunerna men det skiljer mycket på olika utbildningar.
Nöjer jag med att gå ut i jobb efter gymnasiet så har andra skattebetalare betalt ut över en och en halv miljon bara i barnomsorg och skola och jag börjar ju kosta den dag jag föds för även mödravården och platsen på BB har någon betalat skatt för och har jag blivit född med kejsarsnitt så kostar det 50 000
Går man vidare i utbildningen så kostar en plats på universitetet runt 80 000 om jag inte blir läkare för den utbildningen kostar 230 000 per år.
Blir jag sjuk så kostar en höftled 100 000 och det finns mediciner som kostar mer än 100 000 per år, ja listan ska kunna göras hur lång som helst men i livets slutskede kostar jag också och bara en plats i ett särskilt boende kostar över 500 000 per år.
Det är den här välfärden som jag slåss för att alla ska få samma utbildning oavsett plånbokens storlek och man alla ska få samma sjukvård oavsett hur mycket man tjänar och man alla ska få samma omsorg i livets slutskede. Dessutom finns det andra saker som vägar, järnvägar, polis, idrottsanläggningar med mera med mera som finansieras via skatter. Det här var bara några exempel och till detta räcker inte inkomstskatterna till för
För oss socialdemokrater går välfärd före skattesänkningar men med rätt uttag
 
 
Etiketter: , , , , , , ,

5 kommentarer

 1. TC

  Välfärd kan faktiskt även vara att ha LÅGA skatter så att medborgarna kan försörja sig själva utan att vara beroende av att be socialen om hjälp varje månad eller vara beroende av olika bidrag.
  Sossarna glömmer alltid att skattebetalarnas pengar är just SKATTEBETALARNAS pengar.

 2. TC

  Det är ok att totalt sett ta ut höga skatter för att finansiera välfärd, men det är inte ok att kräva in skatt innan inkomsterna före skatt varje månad når upp till en rimlig överlevnadsnivå.
  Alla som ej kan försörja sig själva, arbetslösa sjuka socialbidragstagare studenter…, ska ges exakt samma ersättning från samhället, ALLA har ju exakt samma människovärde, medan det bör finnas en behovsprövad tilläggsersättning utöver det gemensamma grundbeloppet. Grundbeloppet ska vara på samma nivå som lämnas obeskattat för ALLA varje månad. inkomstbortfallsförsäkringar ska va privata via facket.

 3. TC

  Samhället ska se till att alla får sin sjukvård o utbildning o… finansierad via skatter, men detta innebär inte nödvändigtvis att det även måste vara samhället som driver sjukvården o skolorna o… utan samhällets ansvar bör istället vara att övervaka o kontrollera så att vårdgivarna o skolorna o… sköter sig o levererar bästa möjliga vård eller utbildning eller… Staten måste alltså ”ansvara” för sjukvården o skolan o… så att det saknar betydelse var man bor i Sverige. Landstingen måste alltså läggas ned o kommunernas verksamhet minskas kraftigt.
  (Även USA skattefinansierar välfärden.)

 4. TC

  Holmlund verkar tro att politikerna har obegränsad tillgång till skattebetalarnas pengar, o ägnar inte en tanke åt att skattebetalarnas pengar måste användas sparsamt o effektivt för att vi ska kunna få en bra välfärd utan att behöva mer än nödvändigt. Det enda problemet verkar bara vara att skatterna idag är för låga men inser inte att det är ännu viktigare hur pengarna används. Holmlund verkar tro att vi får en bra välfärd bara vi höjer skatterna tillräckligt mycket, detta är vänsterns problem de lovar höjda bidrag o fler lärare… medan vi skattebetalare tvingas betala för deras löften.

 5. Aldrig mer vänsterstyre!

  Det är du, Lennart, och dina s-vänner som skapat ett klassamhälle, där arbetande svenskar med låga inkomster måste få bidrag/ersättning från samhället då man inte har råd att leva! Det ska inte löna sig att arbeta för låginkomsttagaren! Ni är nu ute efter makten igen på riksnivå, hemska tanke, för att åter göra svenskarna helt bidragsberoende och omyndigförklara folket från att själv välja alternativ inom olika områden! Ditt partis samarbetspartner miljöpartiet vill ju förbjuda nya köpcentrum, är det något även du står bakom? Tycker du att vi har för många köpcentrum i Umeå också, kanske?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.