Regeringens facit är 100.000 fler arbetslösa

Mandatperiodens sista Arbetskraftsundersökning var mycket tydlig. Regeringens facit är inte bra. Under mandatperioden har antalet arbetslösa ökat med 100.000 personer. Och sysselsättningen har sjunkit motsvarande 100.000 jobb.

Arbetslösheten har bitit sig fast. En tredjedel av alla arbetslösa är långtidsarbetslösa – och andelen har ökat under det senaste året. Det bidrar till att Riksbanken tvingas höja räntan – trots rådande massarbetslöshet. 

Trots att världsekonomin bättrar sig visar AKU att arbetsmarknaden i Sverige inte har vänt. I realiteten stiger den säsongsrensade arbetslösheten.

Ungdomsarbetslösheten är bland de högsta i Europa. Det kallar statsministern en synvilla trots att ungdomsarbetslösheten inte visar några tendenser att minska.

Och även fast så många unga är utan arbete och trots att långtidsarbetslösheten biter sig fast, så vill högeralliansen fortsätta med den politik som inte fungerat de senaste åren. Aktivitetsförbudet på arbetsförmedlingen är kvar, en ung människa ska vänta tre månader innan något händer. Vi får nu ännu fler coacher med oerhört skiftande kvalitet, istället för mer utbildning, som ger jobb.

Vi socialdemokrater är positiva till förslag om lärlingsutbildning i gymnasiet och lärlingsanställningar. Men det får inte resultera i sämre anställningsvillkor och sänkta löner för unga.

Det är uppenbart att regeringen prioriterar fortsatta skattesänkningar före investeringar i jobb och välfärd. Vi har lagt fram ett konkret program med 100 000 jobb, praktik- och utbildningsplatser. Unga arbetslösa som behöver, ska få praktik, utbildning eller jobb från dag ett.

En kommentar

  1. dave

    Höjer Riksbanken räntan för att en tredjedel av alla arbetslösa är långtidsarbetslösa? Jag som trodde den låga räntan är en temporär krisränta, så när krisen avtar höjs räntan.

    När ni säger att ni lagt fram ett konkret program med 100 000 jobb, praktik- och utbildningsplatser kan man bara sitta och småle. När ska ni socialdemokrater förstå att ni inte kan skapa riktiga jobb utan bara kan skapa förutsättningar för riktiga jobb. När ni inser det så kanske det skulle kunna gå en smula bättre för er.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.