Allt måste finansieras

DET HAR VARIT en del diskussioner om äldreomsorgen i media efter Uppdrag gransknings reportage och behovet av mer personal i verksamheterna. Men mer personal förutsätter mer pengar.

I Umeå kommun använder vi oss av regeringens prognoser. De flesta kommuner använder antingen regeringens eller SKL:s prognoser när man lägger sina budgetar om vilka pengar man har att röra sig med.
 
Troligen gjorde de flesta kommuner som vi inför årets budget och lade sin budget med de extra pengar som staten tillförde för 2010. Men det är viktigt att notera att de pengarna försvinner efter årets slut. Ingen kommun kan lägga en budget där man vet att kommande år kommer att medföra ett underskott, det vill säga brist på pengar.
 
Får man underskott så ska det inarbetas under kommande år. Nu ser det ut som om att intäkterna kan bli lite bättre för i år men nästa år, 2011, när resurserna minskar behövs det mer pengar till kommunerna och inte mindre som regeringen vill få det till. Mindre pengar innebär ju i praktiken att vi kan ha färre anställda i skolan, vården och i omsorgen. Regeringens val under hela mandatperioden har varit att sänka skatterna före satsningar på välfärden. En politik som de vill fortsätta med. Ta ställning för välfärden du med.
 
Nedan är en bild från valstugan.

4 kommentarer

  1. dave

    Istället för att ha satsat på kulturhuvudstadsjippot, hur många anställda i skolan, vården och i omsorgen hade det blivit istället?

  2. Mr Cool

    Lennart, om det fattas pengar så ta då från biståndet för under sista året på förra mandatperioden så skickades det 470 miljoner till RYSSLAND i ett läge då landet hade 2400 MILJARDER i valutareserv. Även länder som Kina (OS) och Indien (Rymdprogram samt atomvapen) fick åtnjuta Svenska skattebetalares pengar. Krigstörstande regimer i Mellanöstern eller korrumperade Afrikanska stater har stått högt på sossarnas givarlistor och ju längre bort desto bättre. Sossarna stödjer också det här flummandet med konstnärslöner (inspirationen kom tyvärr ej heller detta år). Det finns MASSOR att dra in på.

  3. S.Lenn Pettersson

    HAr Umeås s-politiker lika svårt att prioritera som partikompisarna i landststinget? Det nye toppnamnet i landstinget Peter Olofsson erkände ju för VK att S-ledningen där inte klarat de uppsatta målen och han underströk hur viktigt prioriteringsarbetet var, att satsa de pengar man har på rätt saker. Rätt så. Eller hur Lennart H?

  4. Erik

    Vi behöver mer personal inom äldreomsorgen. Satsa på hemtjänst med KVALITET så människor kan bo hemma längre. Finansiera rätt. Satsa på skolan. Prioritera. Satsa på omsorg.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.