Överskotten i Umeå

Idag börjar vi med Radio Umeå (102,3) kl 7.30 och sedan är det full vallrulle hela dagen.

Västerbottensnytt verkar ha haft något inslag om kommunens överskott som skapat förvirring. När det gäller budgetarbetet har vi över alla partigränser varit eniga om att vi ska följa de beräkningar om skattekraften som regeringen har i sina prognoser, som egentligen utgår utifrån hur många arbetade timmar det blir.

Får man ett överskott kan man inte höja ramarna för nästa år om inte de intäktsberäkningarna kvarstår för då blir det underskott som senare ska tas tillbaka genom neddragningar.En stor del av överskotten har uppstått på grund av att vi fått mera betalt för vattenkraften än vi har i budget.

Statens regler för kommunerna är också att man ska ha en god ekonomisk hushållning och ha ett överskott på runt 2% vilket vi aldrig gjort Vi har dessutom en skatt som är förhålladevis hög och vi borde för att vara ärlig klara oss med de pengarna som alla andra kommuner får göra men vi använder även vattenkraftspengarna.

När vi fått ett överskott som främst beror på vattenkraften har vi använt det till att sätta av till kuturhuvudstadsåret och behöver därför inte sätta av nya pengar til detta och vi betalar också in på de anställdas pensioner som kommunerna inte avsatte några pengar till före 1998, det förhållningssättet gör att vi i all framtid får mera pengar till verksamhet

Men vi bedömmer att vi inte har råd att sänka skatterna för det kommer att gå ut över en sämre välfärd

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.