Det var inte bara S som gjorde ett dåligt val

MEDIA HAR SKRIVIT flera artiklar och försökt spegla att socialdemokraterna gjorde ett dåligt val. Och visst var det så, men då gäller det framförallt riksdagsvalet. I kommunvalen gick det betydligt bättre och här i Umeå fick vi fler röster än alliansen tillsammans, även om vi fick ett färre mandat.

Folkpartiet anser sig ha fått dålig utdelning då de får färre mandat än Miljöpartiet, trots fler röster och att det är otur. Men jag kan samtidigt konstatera att våra S mandat kostar runt 1100 röster medan Kristdemokraterna fick sina mandat för drygt 800 röster. Så otur eller inte, systemet ser ut som det gör.
 
Däremot har självklart Sven-Olof Edvinsson rätt när han säger att han är besviken på valresultatet då deras inflytande i alliansen blir kraftigt reducerat. I dagens VF finns en debattartikel från ledande centerpartister i Ånge. De lägger orsaken på partiledningen och den högerpolitik som partiet valt att föra som orsaken till partiets dåliga resultat. De redovisar också detta genom att visa hur det har gått i valet i Storstockholm och där de riktigt högavlönade bor.
 
Centerskribenterna skriver om hur C har lämnat landsbygdsfrågorna och de väljargrupper som finns där i sticket och efterlyser en ny centerledning.
 
Börje Hörnlund har också varit kritisk mot den väg som centern valt och valde att inte släppa sin bok då han inte ville bli beskylld för centerns valförlust. Han fick nog rätt i alla fall.
 
Det blir intressant att på sikt få se om centern kommer att binda sig hårt mot alliansen eller om man går tillbaka till sin politiks mylla men det är det centern själv som avgör.
 
Men jag upprepar det som jag har skrivit om tidigare att jag ogillar det tvåpartisystem som vi är på väg in i. Det gör att det blir svårare och svårare för väljarna att uppfatta vad partierna står i olika frågor. De får istället ta del av de gemensamma plattformerna, inte partiernas egen politik. Det kanske vore bättre att istället säga vilka man är beredda att samarbeta med men att väljarnas val har betydelse på vilken inriktning politiken får.

2 kommentarer

  1. Per Hansson

    Realpolitik!

    Lennart Holmlund – ”Umeås starke man”, jag kräver att du snarast lägger pappren på borden om Norrbotniabanan genom Sävar socken, så att umeborna ser hur du har tänkt. För alla vet att det är du som styr staden.

    Du har ju så märkligt lätt att kritisera andra på din blogg. Använd nu din blogg till att förklara om allt redan är bestämt och i så fall på vilka grunder ni valt att bygga en godsjärnväg genom Sävar?

    Läs mer på min blogg 15/10!

    hälsar denne nye sävarpolitiker

  2. Anders

    Du skriver

    ”I en framtida regionbildning blir sjukvården basen. Och med en gemensam region kan mera pengar frigöras till regional utveckling och till mera vård istället för att användas till administration och stödsystem”

    -Vad händer just nu med våra enormt duktiga privata sjukgymnaster? Avtal avslutas och oersättlig unik kompetens försvinner. Någon klok människa måste se till att vi inte tappar denna tillgång!
    Alla är nöjda i i dagsläget. Patienter, läkare och inte minst vi som betalar skatt. Bäst vård för minst pengar!
    Se till att något görs innan det är för sent!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.