Euro eller inte

EN AV VÅRA BASNÄRINGAR har på kort tid, mycket kraftigt, fått en minskad orderingång. Försäljningen har till stora delar stannat upp och det är inom skogsnäringen.

Det är oroande då konjunkturnedgångarna brukar ha sin början i just skogsindustrin, men också när det går åt det andra hållet. Orsaken till att sysselsättning och produktion minskar kraftigt sägs vara dollarns fall. Det stämmer nog då den svenska kronans starka ställning har betydelse.

I Finland är det tvärt om; att när kronan stärkts mot dollarn och euron är skogindustrin på stark frammarsch. Den ens bröd är den andres död.

Att dollarn faller beror på den dåliga amerikanska ekonomin med gigantiska budgetunderskott, vilket i sin tur beror på både stora utgifter och att man inte tagit in tillräckligt med skatter för att finansiera sina utgifter.

Vart detta kommer att sluta vet nog ingen men det finns all anledning att vara orolig över det finansiella systemet ännu en gång. De teorier som gett ekonomipriset håller inte, varken att det är arbetslöshetsersättningarna som är orsaken till dålig ekonomiskt tillväxt eller som tidigare att det är skatter som hindrar den.

De offentliga utgifterna dras ner i stort sett hela Europa och välfärden minskar i många länder. Den nedåtgående spiralen med arbetslöshet tar fart medan några få procent av befolkningen bara blir rikare och rikare på andras bekostnad och det ger liten skjuts i ekonomin.

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.