Sveriges närvaro i Afghanistan

DEN TRAGISKA FÖRLUSTEN i Afghanistan med en svensk soldat dödad har gjort att Sveriges närvaro i Afghanistan har diskuterats i helgen. Så småningom ska ansvaret för säkerheten lämnas över till afghanerna själva, vilket dessvärre ser ut att dröja.

Men innan afghanerna är redo måste säkerhetsläget i Afghanistan förbättras så att arbetet att stärka den afghanska staten kan intensifieras och därigenom fattigdomsbekämpningen. Men det går trögt.
 
Sveriges insats i helheten tillsammans med de andra länderna är tämligen blygsam men det är alltid på sin plats att diskutera Sveriges roll i världen och Sveriges militära deltagande. Även om det inte är läge att dra tillbaka trupperna just nu så bör frågor som vilken roll och betydelse de svenska trupperna har diskuteras.
 
Sveriges Afghanistan-insats kostar skattebetalarna minst 1,5 miljarder om året. Och det är viktigt för det afghanska folkets skull att det inte bara är fokus på militära insatser utan också på att stärka det civila samhället och att minska fattigdomen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.