Bärkaoset

NÄSTAN DAGLIGEN HAR VI fått se olika bortförklaringar från Lomsjö Bär om orsaken till den människohandel som bedrivits med bärplockarna. Hallikainen har nu kommenterat VK:s artiklar och han skyller ifrån sig på samma sätt som andra inblandade har gjort.

Skulden läggs ibland på de som har plockat för lite, på rekryteringsfirmor i Thailand där plockarna lurades att deponera pengar till olika saker och på andra faktorer osv. Listan på undanflykter verkar vara hur lång som helst.

I vilket fall som helst är det ovärdigt ett modernt välfärdsland att denna slavhandel har kunnat pågå. Det måste finnas lösningar så att inte människor luras hit med löften om stora inkomster. Löften om intäkter som ska ta dessa fattiga bönder ur armod och fattigdom genom att lova att inkomsten blir flera årslöner.

Dels borde man titta på förändringarna i skattesystemen för bärplockningen som kanske är en orsak till varför detta har varit möjligt att göra. En annan är att se över alla mellanhänder som köper upp bär för att sedan vidareförsälja till olika typer av förädlingsindustrier. Oavsett orsakerna måste slaveriet upphöra.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.