Boende på Backen

NILS-ERIK ÖQUIST OCH HANS BOLAG planerar ett trivselboende på Backen där en del är tänkt att vara särskilt boende.

Den verksamhet som han har bedrivit på de andra anläggningarna har fungerat bra och har hög brukarnöjdhet, vilket är positivt. Det är inte det jag vänder jag mig emot, inte alls, däremot tonfallet från de borgliga och även Öquist själv; att om det inte blir något särskilt boende så bygger jag inte.

Ärendet har varit ett byggnadsärende som har gått den vanliga vägen via byggnadsnämnden och genom detaljplaneläggning. Däremot har detaljplanen överklagats och ligger hos regeringen och i dagsläget vet man inte om planen vinner laga kraft.

För det andra är det väl ändå kommunen som bestämmer om man vill ha några särskilda boenden eller ej? I det här fallet ställs krav på särskilt boende kopplat till annan verksamhet, vilket är ett traditionellt boende anpassat för hemhjälp.

Visserligen ser konceptet bra ut, men nog kan det framstå som lite märkligt att man drar igång ett projekt och ritningar utan att först veta om man får någon hyresgäst eller inte. Och dessutom när inga avtal är träffade.

Antalet särskilda boendeplatser är socialnämndens ansvar som gör bedömningar om behoven för framtiden. Och om jag har förstått det rätt så bygger aldrig socialnämnden så små gruppboenden själva (såsom det planeras i detta fall) eller att man har köpt verksamhet i den typen av boenden eftersom de anses för små för att vara kostnadseffektiva. Kostnadseffektiviteten, eller priset per plats, får inte bli dyrare bara för att det är en företagare som kommer med iden. Det vore oansvarigt mot skattebetalarna och konsekvenserna skulle kunna bli lägre standard på andra ställen.

Om nu kommunen skulle välja att upphandla detta och någon annan företagare eller kommunen själva skulle lägga det bästa budet – ja, då skulle inte heller bygget komma tillstånd eftersom (om jag tolkar tidningsartiklarna rätt) så är förutsättningen att bolaget själva ska utföra tjänsterna i det särskilda boendet.

Men det går inte att ha ett system som de borgliga drev igenom tidigare för Astridgården där de hjälpbehövande inte fick tillgång till den uppdragsgivare som först lagt det bästa budet vid upphandlingen. Den uppslitande diskussionen gjorde att det inte fanns några alternativ än att kommunen byggde ut själva.

Kommunen måste kunna ha full rådighet över det som ligger på kommunens ansvar och jag ogillar de brösttoner som nu löper amok i media. Det ger bara förlorare. Att VK kampanjar för de borgerliga värderingarna om privata alternativ det vet vi sedan tidigare men nog borde man förstå att kommunen måste följa lagen om offentlig upphandling om tjänsterna omfattas av den.

5 kommentarer

  1. Anki

    Märkligt att dra igång ett projekt utan att veta om man får hyresgäster? I VK framgår att det finns flera hundra intresserade, dessutom finns för närvarande en kö till särskilt boende. Att kommunen bygger och kräver kostnadseffektivitet, är givetvis bra, och Bäckbacka räknar hem sina projekt. Socialstyrelsens senaste intresse för äldreboenden och krav på högre bemanning, kan förändra kalkylerna vad gäller storlek på boenden. Balticgruppen behövde hyresgäster på Umedalen, kommunen ställde upp, Aktrisen öppnades. Jag förstår att kommunen är rädd för konkurrens, för vem väljer miljön på Aktrisen

  2. Kristin

    Varför låter kommunen platser stå tomma på ett särskilt boende, när det finns gamla som står i kö för att få ett tryggt boende? Tror du Lennart, att boendemiljön är viktig, även för den som är äldre? De senaste årens planering visar på motsatsen. Att kunna gå ut själv, uppleva en trädgård, plocka bär, följa årstiden, det är livskvalité! Kommunens planering innebär att dementa ska låsas in på tredje våningen, utan egen möjlighet till utevistelse. Hur bemanningen inom äldrevården utvecklats är skrämmande! Umeå lägger ned boende med motiv att 1 personal för 11 boende på natten, är för dyrt!

  3. Lennart Holmlund

    Svar till Anki (2010-10-26 17:00)
    När det gäller köerna till trivselboenden så är det upp till fastighetsägarna och de får bygga hur mycket de vill om de har tomter. Ja Anki endera skriver du på uppdrag eftersom du inte törs säga vem du är men socialtjänsten har en plan för hur många särskillda boenden som finns och vi har tomma platser inom kommunen

  4. Anki

    Jag tillhör den grupp anhöriga som är mycket beroende av kommunens planering kring våra äldre. Kommunen har en plan, skriver du, men det finns också en kö. Gångna sommar låg gamla på geriatriken isf att ha ett boende med utevistelse, där lediga platser finns! Du svarar att kommunen ställde krav på Balticgruppen om boendet Aktrisen. Resultatet visar att man återigen förbisett forskningen, vad gäller boende för dementa. Kolla de nya boendena i SKellefteå. Nuläget i Umeå är inte något att brösta sig över! Klarar kommunen konkurrens från Bäckbacka vad gäller kvalitét och innehåll?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.