Korruption ett problem

I EN ARTIKEL SOM JAG LÄSTE OM korruption fanns det en hel del intressanta frågeställningar. Vid upphandlingar av offentliga tjänster krävs det klara och tydliga upphandlingsunderlag som av företagen ibland upplevs som krångliga. Vi får också ständiga propåer av lokala leverantörer att vi ska handla mera lokalt och av lokala butiker för att t.ex. rädda en lokal handlare.

Till den typen av upphandlingar har vi (i stort sett) varit helt avvisande till. Anledningen till detta är att så fort man börjar använda andra kriterier än en given kvalitet till ett visst pris så är man i närheten av att upphandlingarna kan ifrågasättas och att det kan röra sig om vilka värderingar som helst.
 
Det finns många olika utvärderingsmodeller och priset är alltid en del i upphandlingen men ganska ofta kommer synpunkter om att vi ska lägga in andra kriterier i upphandlingsförfarandet.
 
Men ju mer den offentliga sektorn upphandlar desto fler risker uppstår. Och ju fler värderingar man lägger in i utvärderingsmodellerna desto större risk finns för olika typer av korruption.
 
Jag är inte emot upphandling men det ska göras på ärliga premisser så att inte systemet kan ifrågasättas. Vi har ju fått ta del av hur olika byggupphandlingar bland annat i Göteborg har gått till som inte har varit på ett schysst sätt. Även hur upphandlingar har hanterats av delar av kriminalvården vilket inte skett på ett okej sätt.
 
Klara och tydliga regler i upphandlingarna ska det vara och få utvärderingskriterier. Sen är det viktigt att veta vad man vill ha. Det gäller ju även som privatperson men då är det ju lättare att lägga in andra värderingar än priset. Även det offentliga ska kunna göra detta men då är det främst kvaliteten på varor och tjänster men är kvaliteten densamma gäller priset.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.