Korruptionen i Sverige ökar

DET PÅSTÅR I ALLA FALL Transparency International Sverige på DN:s debattsida. Det framgår inte vad som kan vara orsakerna dock. Det går det ju i och för sig att spekulera om.

De senaste åren har fler och fler tjänster satts ut på entreprenad, många gånger av ideologiska skäl, och kanske utan att ha kunskap om hur man upphandlar eller beställer. Först måste man lära sig att beställa vad man vill ha och sedan noggrant följa upp om man fått det man beställt. Där finns det brister och det är kanske där som det har brustit.

En annan aspekt har att göra med fler kriterier i upphandlingsförfarandet. Så fort man lägger in fler bedömningar i upphandlingarna så ökar risken för korruption. Ju bättre man vet vad man vill ha och desto större betydelse priset har ju mindre blir risken för korruption.

Vi får ständigt höra att vi bör göra avsteg från upphandlingsförfarandet. Det kan t.ex. gälla att vi bör handla från närmsta butik istället för hos de som lägger bästa anbudet eller andra typer av upphandlingar. Men vid direktupphandlingar ökar risken liksom om vi inte har klara och tydliga regler då det gäller uppföljningar.

Jag är inte negativ till upphandlingar men kraven på beställningskompetens måste finnas. Den måste även gälla politiken och då det gäller vår egen verksamhet. Vi ska ha samma krav och uppföljningskriterier på intern som extern verksamhet. Då vet vi vad vi får för skattebetalarnas pengar och risken för korruption minskar.

Rätt ska vara rätt och för oss politiker är det medborgarna som är uppdragsgivarna, ingen annan och då gäller både kvalitet och pris.

 

5 kommentarer

  1. Arbetare

    Bra skrivet.
    Beställarens kompetens och integritet är viktig, särskilt
    när man hanterar skattepengar.
    Man får också hoppas att revisorer har kompetens och
    integritet. Det finns fall som tyder på motsatsen, tyvärr.

  2. Mr Cool

    Ett långt affärsliv bl.a. som leverantör av tjänster till stat och kommun har lärt mig att dom mest inkompetenta beställarna återfinns inom stat och kommun. Men beloppen som de får hantera är oftast svindlande och såväl före som efter avslut brukar det vankas s.k. studieresor och då oftast utomlands. Vad som då brukar stå överst på önskelistan där vågar jag inte skriva ut för då blir jag censurerad. Lennart besökte nyligen en f.d. öststat och jag tror knappast att det betalades ur egen ficka. Fick du då lära dig något förutom att se konsekvenserna av socialistiskt vanstyre????

  3. Mr Cool

    Lennart, om du vill ha mer kunskap om korruption i Sverige så rekommenderar jag ett samtal med dina partikollegor i Göteborg (du vet dom där som försöker hindra medias undersökningar).

  4. Lennart Holmlund

    Svar till Mr Cool (2010-10-27 14:02)
    Jag läser någon gång vad du skriver och jag tror i detta fall du har fel för jag ifrågasätter din kompetens på alla områden efter att jag läst vad du skrivit, ärligt talat tror jag inte du mår riktigt bra och saknar sjukdomsinsikt

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.