Välfärden raseras

DEN ÅSIKTEN GAV JAG UTTRYCK FÖR vid måndagens fullmäktige och blev självklart påhoppad av högeralliansen för detta. Men välfärden har raserats när det är fler och fler människor som står utanför våra trygghetssystem och saknar en egen försörjning.

Den uppgiften går också att ta del av i SKL:s veckobrev för denna vecka. SKL är fackföreningen för kommuner, landsting och regioner och där moderate ordförande Anders Knape har uttalat sig om försörjningsstödet (kallades tidigare socialbidrag).

Arbetslösheten är huvudorsaken till att fler och fler söker försörjningsstöd. Det är 4 av 10 eller rättare sagt 40 % av de som får ekonomiskt bistånd som är arbetssökande. Det är ett tydigt besked att välfärden har farit illa då det inte är till socialtjänsten för att söka försörjningsstöd som man först av allt går till. Och för att ha rätt att få försörjningsstöd måste eventuella tillgångar först ha används så man är i princip barskrapad om man får försörjningsstöd.

Jag tror inte att t.ex. barnfamiljer och andra tycker det är särskilt trevligt att tvingas göra detta. Enbart 10 % av försörjningsstödet går till personer med sociala problem. Försörjningsstödet är därför ett klart och tydigt bevis på att regeringen misslyckats med jobbpolitiken.

Istället för trygghet i våra socialförsäkringssystem har pengarna använts till att sänka skatterna för de som har det bäst. Människor som i hög utsträckning redan har allt de behöver och grupper som inte nämnvärt ökat sin konsumtion för att man har fått det bättre i plånboken. Det gör att borgarfrasen om att sänkta skatter leder till fler jobb inte alls stämmer. Däremot får de som redan befinner sig i en utsatt situation det än jävligare.

 

8 kommentarer

  1. Erik

    Valet är över nu, Lennart Holmlund. Du kan sluta med dina brösttoner att allt är regeringens fel. Du är inte trovärdig med en så ensidig inställning och argumentation. Om sossarna varit i regeringsställning hade du försvarat deras politik, även om den medfört negativa konsekvenser för kommunen. Nu när det är en borgerlig regering så är allt du kan göra är att kritisera och aldrig ge beröm. En sådan ensidig syn på saker och ting kan inte vinna varken mitt eller någon annans förtroende!

  2. Mr Cool

    Är det inte rimligt att man först använder det som finns av egna tillgångar innan man börjar nyttja pengar som andra har arbetat ihop medelst skatter? Är det rimligt att någon obehindrat skall kunna bo kvar i sitt hus tills något lämpligt arbete ”dyker upp” medans andra som kanske inte haft råd att skaffa sig ett hus är med och finansierar kalaset?

    Tror att många inte ställer upp på den här typen av finansiellt stöd bara för att folk ”trives ju så bra där dom bor”. Har man inget jobb bör man vackert lyfta på häcken och söka någon annan stans. S har gjort Svenskarna till trygghetsnarkomaner

  3. Arbetare

    Siffrorna talar sitt tydliga språk.
    Erik vill inte ta in dom.
    40% till arbetslösa utförsäkrade
    14% till sjuka utförsäkrade
    19% till ej angivet-kan vara till ovanstående
    10% till socialt behövande.
    Så har det aldrig sett ut i Sverige förut.
    Den som är nöjd med detta är förmodligen obotlig moderat och obotligt inhuman!

  4. Lennart Holmlund

    Svar till Erik (2010-10-27 17:55)
    Det är regeringens ansvar att ha en nationell politik för sysselsättning och har vi haft en S-regering som gjort samma sak har nog kritiken varit ännu hårdare

  5. Erik

    Arbetare.
    Även du skyller allt på regeringen! Det finns något som heter lågkonjunktur och en sådan – den svåraste på länge – har faktiskt drabbat Sverige. Men det ordet hörde jag aldrig under valrörelsen från sossarnas sida! Nej altt var och är regeringens fel! Lågt1

  6. Arbetare

    Har Erik inte uppmärksammat förändringarna i
    försäkringsfrågorna- akasse och sjuk-som skett?
    Det är orsaken, inte ngt annat!
    Regeringen har genomfört dem, inte lågkonjunkturen.
    Försäkring ska skydda. Inte sparka ut med ”slut dagar”!

  7. Erik

    Arbetare.
    Så det är alltså regeringens fel att antalet arbetslösa ökar? Säg mig den regering som i en kraftig lågkonjunktur kan öka antalet sysselsatta. Ge mig något exempel, tack. En förtsäkring ska gälla under en omställningstid och inte medföra passivisering och lust att hellre gå hemma med nästan samma inkomst som om man jobbade.

  8. Arbetare

    Har Erik inte uppmärksammat förändringarna i
    försäkringsfrågorna- akasse och sjuk-som skett?
    Det är orsaken!Till det kommer fler försämringar-amsutb. mm.

    Inte förrän Erik insett förändringarna, kan vi komma vidare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.