Regeringens icke-agerande är ett hot mot Norrland

25 MILJONER KRONOR HAR EU beviljat till en tre års förstudie av hur Trondheim kan bli en utskeppningshamn för Norrland.

Beslutet är ett hot mot hamnarna här och ett miljövänligt transportsätt även i Sverige. Anledningen till detta är det så kallade svaveldirektivet som höjer kostnaderna i Sverige med 28 miljarder per år, något regeringen missade att agera i EU om då många andra länder är undantagna från fördyringen.
 
Effekterna av den borgerliga regeringens politik för svensk exportindustri är därför direkt förödande. Deras brist på agerande och att man överhuvudtaget inte kommenterar frågan är beklämmande. Även de våra har varit dåliga på att uppmärksamma problemet tillräckligt.
 
Regeringens misslyckade infrastrukturpolitik får nu konsekvenserna att varor kan komma att transporteras ut via Norge. I detta fall är det Trondheim som diskuteras men det kan komma att bli likdant på fler ställen.
 
Nedan är en artikel inklippt:
 
EU stöder Trondheim som Norrlandshamn
 
2010-11-12  EU har beviljat 25 miljoner kronor till tre års förstudier av hur Trondheim skulle kunna bli utskeppningshamn för bland annat skogsindustriprodukter, inte minst SCAs industrier i Sundsvallstrakten.
 
Från och med 2015 träder de nya internationella reglerna för fartygsbränslen i Östersjön i kraft. Då måste sjöfarten i Östersjön föras med lågsvavlig olja, vilket fördyrar sjötransporterna i Östersjön. Detta har medfört att Trondheim, som kan befaras med konventionellt fartygsbränsle, åter kommit i rampljuset som ett tänkbart alternativ för export från mellersta och norra Norrland. Detta är av intresse, inte minst för massa- och pappersindustrin.

– En öst-västlig transportled med järnväg, väg och båttrafik har en jättestor potential, säger Bo Källstrand, landshövding i Västernorrlands län, till Sundsvalls tidning. Gods från skogsindustrin i Finland och Västernorrland kan skeppas vidare från Trondheim till bland annat Storbritannien och övriga Europa.

Källa: papernet.se

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.