LO ska äntligen börja styra de bolag man är ägare i

 

LO vaknar till liv
Äntligen vaknar LO och har insett att man inte varit tillräckligt aktiva ägare där man är ägare. Nu har man insett att man ska utforma en ägarstyrningspolitik och ska bli tuffare och aktivare.
 
Idag har man bara en policy och etiska regler för kapitalplacering sedan sent 1990 tal. Den nya ägarstyrningen ska fokusera på två saker och det är jämställdhet och bonusar för vd,ar och företagsledningar. Kommer man fram så tror jag det är bra för då kommer företagen säkert att gå bättre då bonushysterin skapar stor oro i företagen och bland de anställda.
 
Det är ju enbart företagsledningarna som fått bonusarna och inte de övriga anställda som egentligen är anledningen till att företagen gått bra. De anställda har tvingats till krisavtal och eller uppsägningar och andra försämrade förmåner som sjukersättningar och arbetslöshetsförsäkringar som man avstått löneutrymme för.
 
Men det är Borg och högerregeringen som stulit av dem. Lo,s inflytande i bolagen kommer främst via AMF som är ett gemensamt ägt  bolag med arbetsgivarna och som sköter tjänstepensionerna men även en del försäkringar.
 
Lo facken har dessutom styrelseplatser i företag över en viss storlek. AMF ett bolag som ägs gemensamt fack och arbetsgivare som har bättre avkastning och lägre avgifter än alla andra bolag ute på marknaden och det visar också att fack och arbetsgivare kan ta ett gemensamt ansvar med lyckade resultat till gagn för tjänstepensionerna.
 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.