Regeringen skär i skolan

REGERINGEN TAR TILLBAKA PENGAR AV KOMMUNERNA för att klara av sina skattesänkningar. Regeringen minskar bidragen till gymnasieutbildningen med 2 miljarder fram till 2015 när den nya gymnasiereformen ska vara genomförd.

Det har vi fått information om av SKL, Sveriges kommuner och landsting, men det är märkbart tyst bland de lokala alliansföreträdarna att det kommer att bli nedskärningar i gymnasiekolan. Redan 2012 tappar Umeå kommun 8 miljoner kronor och 2 miljarder för riket torde bli runt 20 miljoner mindre för oss.

Regeringen har nämligen inbillat sig att den nya gymnasieskolan blir billigare, därför drar man in en del av pengarna. Ett motiv till detta är att gymnasieskolan blir billigare då fler elever kommer att klara av skolan. Jag tror tyvärr att de har fel. Hur ska fler elever klara av utbildningen när man minskar stödet till skolorna om inte andra saker förändras också?
 
Troligen sänks istället kraven och/eller att fler elever hoppar/eller på annat på sätt försvinner från utbildningen. Med regeringens politik blir det lägre utbildningskvalitet, inte högre, vilket är oroväckande då vi snarare behöver se en allmän höjning av utbildningskvaliteten.
 
Friskolornas etablering inom gymnasiekolan och framförallt på de yrkesinriktade linjerna har dessutom gjort att det utbildas för många elever i vissa yrken. Det gör att företagen inte har möjlighet att ta emot alla elever som inte får göra sin färdigutbildning med resultatet att många unga hamnar i arbetslöshet. Även det är en misslyckad förändring inom skolsystemet. Det behöver komma till en bättre samsyn på skolans område och hur den ska vara utformad för framtiden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.