Hur många partier blir det i riksdagen i framtiden ?

 

Partier i kris ger tvåpartisystem
För mina bloggläsare är det säkert inte förvånande att jag säger så och återkommer. Däremot finns det partier som har långt djupare kriser än vad vi socialdemokrater har. Vi kommer tillbaka och i går hade vi en uppgång i Expressen/Demoskop på 2,3 %. Jag har inte hört detta refererats i media och inte heller att KD numera bara har 2,7 % av väljarkåren bakom sig.
 
Så här såg undersökningen ut Moderaterna 36,8 (+0,7), centern 4,0 (-0,1) folkparitet 5,9 (-0,7) kristdemokraterna 2,7 (-1,0) socialdemokraterna 30,1 (+2,3) vänsterpartiet 4,5 (-0,7) miljöpartiet 9,3 (-0,3) och Sverigedemokraterna 5,1 (-0,6) Det är som ni ser flera partier som är på gränsen att komma in i riksdagen om det vore val nu, centern balanserar, kristdemokraterna under, vänstern på repet, ja det är ju bara att läsa.
 
Det här är effekterna av att alliansen bildades inom det borgliga blocket och det syns att de borgliga väljarna ger sin sympati till moderaterna de är ju ändå de som beslutar. Vårt ras beror också på att vi bestämde politikens innehåll tillsammans och vi blev det rödgröna.
 
Sedan det nu brutits, även om vi samarbetar i många frågor och ska så göra så kommer förtroendet att öka för vår del. Göran Persson var inne på samma linje i en intervju i söndags där han var som vanligt riktigt bra.
Jag hoppas också alla hörde hans råd. Sluta prata om höger och vänster eftersom vi är ett brett parti och att om vi inte gör det var hans analys att vi kommer att bli ett betydligt mindre parti än idag. Vi är socialdemokrater punkt slut vilket jag har betonat hur många gånger som helst under alla dessa år
 
Slutar vi tjafsa vänster höger så återkommer förtroendet hos de breda folklagren de som vill ha en klassisk socialdemokratisk politik, med ett välfärdssamhälle som bygger på den generella välfärdspolitiken där det är behoven som styr och inte plånbokens storlek och där vi fördelar över generationsgränser, har en inkomstbortfallsprincip i sjuk och arbetslöshetsförsäkringen och sist men inte minst sätter jobben främst
 

En kommentar

  1. lf

    En mycket bra blogg.Vi måste tillbaka till det välfärdssamhälle där solidaritet och jämlikhet blir honnörsord.Socialdemokraterna har byggt ett bra samhälle.Detta raseras nu av högern.
    Man måste kunna säga till väljare även unga att det samhälle som socialdemokraterna vill bygga,står på en solidarisk grund.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.