Varför utbilda till arbetslöshet?

Frågan är högaktuell. Det krävs nya kreativa idéer för att få slut på det faktum att vi utbildar människor till arbetslöshet. Samtidigt måste vi klara av att utbilda människor till yrken där det finns brist på arbetskraft. Båda dessa faktorer måste vägas samman till en helhets lösning.

I en del branscher t.ex. på byggutbildningarna finns det ungdomar som går gymnasieutbildningar där de inte är säkerställt att de får plats i företagen för att kunna göra färdigt sin utbildning i företagen. Och anledningen är att företagen inte har möjlighet att ta emot alla som går utbildningarna och därigenom ge dem en färdig yrkesutbildning.

Byggbranschen är en bransch där det finns för många utbildningsplatser sett till antalet arbetstillfällen. Tidigare brukade branschen ta ett ansvar där fack och arbetsgivare tillsammans diskuterade volymerna och antalet elever som man kunde ge en färdig yrkesutbildning. Diskussioner som fördes via branschråden men de har ingen större roll längre.

Den här utvecklingen har förvärrats i och med utbredningen av antalet friskolor. Det har gjort att antalet byggelever är långt större än behovet och möjligheten att ta emot elever ute i företagen. Det är självklart en brist i regelsystemen när friskolor kan starta utbildningar som gör att ungdomarna är chanslösa efter sin gymnasieutbildning att kunna bli yrkesverksamma. Ett systemfel som kostar pengar både för eleverna och kommunerna och utan att kommunen som betalare kan göra något åt det hela. För eleven är det en personlig katastrof att gå 3 år i gymnasiet och sedan inte får bli yrkesverksam snickare, frisör eller byggnadsarbetare för att bara ta några exempel.

En kommentar

  1. PEJ

    kolla på frisörutbildningarna – 2600 frisörer utbildas årligen…… behovet är 5-600.

    en frisörskola får ca 75.000,- per termin för en frisörelev – vissa skolor har ca 10-25.000,- kr i kostnader för samma elev – klart som f-n att man vill starta en sådan utbildning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.