Åter en sunami, katastrofer i världen avlöser varandra

Jag befinner mig som sagt i Thailand i Phuket området där en sunami inträffade för jag tror sex år sedan. Här där vi är, sas att ingen omkom  men de minns det som igår. Många miste ju en del av sina nära och kära när de jobbade på turistorterna.

Nu händer det i Japan och ingen vet väl ännu förstörelsen men tittar man på Tv så är det bara det som det  handlar om. Nu har väl Japan förhållandevis bra beredskap och samhället och byggnaderna är byggda för att tåla mycket och det har säkert räddat oerhört många liv, inte minst larmsystemen, det förbyggande arbetet.

De man parat med nu säger inte så mycket utan det känns ungefär som att vi vet hur det är och vi vill inte uppleva det igen och vi vil glömma. Vad det står för vill jag inte alls bedömma, men jag är övertygad om att samhället måste hela tiden kunnagöra riskbedömningar av olyckorna och vad gör vi om det händer.

 

Risken för jordbävningar är kanske inte så stora i Sverige men det är klart att vi måste ha beredskap om någon viktig damm raseras  i Umeälven och kunna hantera detta och veta vad som ska göras. Det gör vi men vet ju inte hur betendet blir om det händer.

Japan och världen har drabbats av en oerhört stor katastrof och så har nog skett genom historien även om jag aldrig hade hört talas om ordet sunami förrän det skedde i Thailand.

Det ska bli intressat att följa vad och hur Japanerna hanterade detta och jag tror att det vet vad de ska göra och ber om hjälp när eller om det behöver det i form av speciella resurser och det tror jag även Thailändarna visste vad de skulle göra, men där det speglades från visst svenskt håll att det är ett underutveklat land bland annant när det gäller sjukvården, vilket jag vet att det inte

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.