Blir det bättre för missbrukarna om landstingen tar över missbruksvården

 

 

Idag presenterar regeringens utredare Gerhard Larsson en utredning där han föreslår att landstingen ska överta missbruksvården. När den här bloggen läggs ut så har jag inte tagit del av vad förslagen innebär men han säger så här i vad som finns att läsa just nu.
Han gör det av kompetens och resursskäl, säger vidare att det krävs en omfattande reform och att de regler som gäller är 30 år gamla och att samhällsutvecklingen ställer krav på nya reformer och han redovisar ett 70 tal förslag.
Är det en sjukdom låter det klokt, men är inte övertygad om att landstingen har mer resurser om man tänker till pengarna och kompetensen i övrigt låter jag vara osagt. Det är klart hamnar personer i ett missbruk finns mycket som talar för att de drar sig till större kommuner för att kunna var anonyma, missbruksproblemen lär vara större på större orter
Vad man funderar över är hur man upptäcker att människor hamnar på sned och i ett missbruk om det är via socialtjänsten och försörjningsstöd då personerna tappat jobbet eller hur många som frivilligt söker hjälp mot missbruket i tidigt skede. Vidare om en uppdelning mellan kommuner och landsting som det blir gynnar den enskilde missbrukaren för allt det övriga ur socialt hänsyn ska ligga kvar hos kommunen. Vi har ju i Umeå avsatt 120 miljoner i sociala investeringar för att i tidigt skede försöka hindra att människor kommer snett.
Jag är dock helt säker på att den viktigaste åtgärden för kommunerna som har ansvaret idag och landstinget som ska få det enligt utredningen, det är att det finns tillräckligt med resurser i form av pengar. Jag har svårt att tro att den här regeringen tillför mera pengar utan de har ju i stället hela tiden valt att sänka skatterna i stället för att satsa på välfärden.
Jag är som sagt misstänksam över att det går ut på att minska kostnaderna som förändringarna i både sjukförsäkringen och arbetslöshetsförsäkringen hade till uppgift. Är det så som jag skrev tidigare att det är fler personer med missbruk i storstäderna blir detta ett sätt att föra resurser till dessa områden från mindre städer och glesbygd. Ser inte hur det ska finansieras men misstänker skatteväxling

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.