AP fonder investerar i oetiska bolag.

AP fonder investerar i oetiska bolag. Det går att läsa i en rapport från riksdagens utredningstjänst. Ett märkligt agerande att 11 miljarder av våra pensionspengar investerats i svartlistade bolag som bryter mot de mänskliga rättigheterna.

Det är ett 30 tal bolag som svartlistats av dels andra fonder samt av danska organisationen Danwatch som granskar utnyttjande av arbetskraft och naturresurser i andra länder.
Dagens Nyheter säger också att fonderna försvarar sig med att de som ägare kan ställa krav.

Det är viktigt att våra pensionspengar satsas där man följer etiska regler. När det gällerupphandlingar så tycker vi i Umeå att de företag vi gör affärer med ska följa de grundkonventioner som finns, som att företagen inte ska syssla med barnarbete.

Nu kan jag inte reglementet för placeringar men nog borde man kunna satsa mera i Svenska utvecklingsföretag som dessutom ger jobb i Sverige ochdärmed på sikt både skatteinkomster och att folk har arbete och därmed också tjänar ihop till sina pensioner. Hur det blir med pengar som satsas utomlands vet man inte, det finns en enorm oro på finansmarknaden. Finansering av bostäder borde vara en långsiktigt bra placering av våra pensionspengar. Folkbehöver bostäder.

Det borde vara dags att göra en ordentlig översyn var och under vilka regler våra pensionsfonder ska vara aktiva och även kunna bidratill att Sverige växer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.