AD gav rätt att utöka lärarnas arbetstid….

AD gav rätt att utöka lärarnas arbetstid.

I går kom arbetsdomstolens dom när det gäller lärarnas arbetstid. Sollentuna kom bröt inte mot avtalet för tre år sedan då de utökade lärarnas undervisningstid . AD fastslog att ökningen rymdes inom den reglerade arbetstidens ram och att avtalet inteinnehåller några ytterligare begränsningar.

Lärarfacken Lärarnas Riksförbund och Lärarförbundet beklagar domen. Läraravtalet reglerar att årsarbetstiden uppgår till 1767 timmar och 3/4 av tiden är reglerad arbetstid under terminerna och resten är förtroendearbetstid.

Enligt AD kan arbetsgivaren beslutahur stor del av den reglerade arbetstiden som får ägnas åt undervisning. I det aktuella fallet hade rektorn beslutat att höja undervisningstiden från 624 till 697 timmar. En grundskollärare undervisar 18 timmar i snitt per vecka, en gymnasielärare 16 timmar.

Nu har AD tolkat avtalet och gjort det på samma sätt som i Umeå och förhoppningsvis är den här frågan en gång för alla klarlagd. Det har inte varit bra att det tagit så lång tid innan det blev klart men bättre sent än aldrig. Den här ordningen är också en del av den svenska modellen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.