Regeringen hånade mitt förslag om permiteringslön 2008

 

 

 

När den globala ekonomiska krisen slog till under 2008 uppvaktade jag tillsammans med bland annat IFMetalls dåvarande ordförande Stefan Löfven regeringen med ett förslag om att det borde införas ett permitteringslönesystem.

Förslaget möttes inte direkt med hurrarop, det var sällan de hade hört förslag om ett så dumt system. Jag debatterade även vårt förslag i media med dåvarande arbetsmarknadsminister Littorin som var ivrigt påhejad av Fredrik Reinfeldt och Maud Olofsson.

 

Bakgrunden till vårt förslag var att vi såg massuppsägningar inom fordonsindustrin i Sverige medan de anställda i Belgien fick behålla sina jobb med permitteringslön. Staten bidrog där med pengar till systemet.

När konjunkturen sedan vände fick de som permitterats i Gent gå tillbaka till jobben medan folk på Volvo Umeverken var fast i arbetslöshet och jobben flyttades till Belgien

 

Den 14 februari skrev högerregeringen genom Anders Borg , Hillevi Engström och Annie Lööf på DN Debatt att regeringen nu är överens med fack och arbetsgivare att införa korttidsarbete vid krislägen.

”Stat, fack och arbetsgivare gör gemensam sak. Under finanskrisen slöt arbets­marknadens parter så kallade krisavtal där arbetstagarna gick med på sänkt lön och förkortad arbetstid. Fack och arbetsgivare har tydliggjort i samtal med regeringen att man önskar se ett mer varaktigt system, där staten bär en del av kostnaderna. Detta välkomnar regeringen. Vi låter nu en utredning i detalj granska hur så kallade korttidsarbeten i exceptionella krislägen ska utformas” skrev de.

 

Men, det var ju just det vi föreslog 2008. Hade man tagit till sig vårt förslag då hade vi i dag haft fler jobb kvar i landet.

Jag tycker det är bra att regeringen ändrar sig men varför lyssnade de inte redan 2008?

Sent ska syndaren vakna.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.