Orimliga avkastningskrav av Anders Borg.

Orimliga avkastningskrav tar Anders Borg ut av en del statliga bolag som är anslagsfinansera i grunden. Jag tycker det är helt orimligt med de avkastningskrav staten genom Anders Borg har .

Det kan inte vara rimligt att Akademiska hus som har till uppgift att hyra ut lokaler för utbildning är ett av de fastighetsbolag som har de största vinstkraven på sig och levererar in mycket pengar till statskassan.

På många ställen som i Umeå har man fått marken gratis för att hålla nere kostnaderna för utbildningen. Nu försöker man dessutom hyra ut och bygga lokaler åt det privata näringslivet. Det är ett systemfel om man fått tjäna pengar på utbildningslokaler och sedan ska man konkurrera med privata fastighetsägare på kommersiella lokaler

Staten borde i stället syssla med statliga utbildningslokaler och då ha ett bolag utan vinstintresse och då sänka hyrorna för utbildningen och kanske även sänka anslagen med samma pengar. Man styr inte lokalanvändadet genom att ta ut högs hyror och det är fel att konkurrera med privata fastighetsägare, det borde kunna klassas som företagsstöd.

Om privata ska hyra ut utbildningslokaler då är det omständigt värre och då ska regeringen godkänna långa avtal. Rensa upp och bygglokaler till självkostnadspris för universitet som en huvuduppgift för bolaget men låt Univeristeten hyra lokaler där man finner det är bäst för utbildningen, de har ju sina anslag att ta hyran ur.

Jag kommer någon annan dag att ta upp ytterligare exempel där staten har höga avkastningskrav och dessutom tvingar kommunerna till så kallad medfiansiering

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.