Bojkotta eller lägg skatt på förpackningar….

Bojkotta eller lägg skatt på förpackningar. Arla har bytt förpackningar på mjölken och det är den nya typen av förpackningar som bör bojkottas eller läggas skatt på.

Orsaken till detta är enkel. Det är en förpackning som är mycket sämre ur miljösynpunkt. Det mycket förvånande att man får göra så speciellt när det gäller livsmedelsprodukter då livsmedel kräver miljöval. Det är plast i den i skruvkorken vilket gör återvinningen dyr och komplicerad. Dessutom är den mera skrymmande vilket ger mer transporter och det är ett dåligt miljöval

Det här vet jag för jag har all den information jag behöver för att uttala mig så klart då det är företag som jag haft kontakt med som räknat både på kostnaderna och miljöpåverkan.

Den förpackningen har en fördel den är lättare att försluta men kan vara problem för vissa att öppna

Förpackningen är dyrare men antagligen törs man inte lägga på mer på priset utan det är väl bönderna som får mindre för mjölken. Jag ser hellre att bönderna får mera betalt än att man inför dåliga miljöval som dessutom är dyrare

Ska vi styra mot ett mera långsiktigt hållbart samhälle kan vi inte sitta still och titta på hur företag som Arla väljer dåliga miljöval.

Det som kan och bör vara ett styrmedel är självklart skatter så lägg en skatt på denna dåliga förpackning för mjölk och andra produkter ur miljösynpunkt.

Den andra vägen att gå är att inte köpa mjölk i förpackningar som är dåliga miljöval. Där har konsumenter självklart en viktig roll men även handeln måste ta sitt ansvar.

Upp till bevis Konsum och ICA och visa att ni vill ta ansvar för miljön. Ni gör en stor insats om ni avstår att köpa mjölk från Arla eller andra mejerier som inte tar ansvar för miljön genom sina förpackningar.

Det gäller att detaljhandeln tar sitt miljöansvar ett ansvar som ska tas i alla led från producent till konsument.

En kommentar

  1. Ohweee

    Vi här uppe borde inte behöva Arlas utbud i butikerna överhuvudtaget. Där Norrmejerier har en motsvarande produkt önskar man att butikerna minskade sitt utbud och tog bort Arla. Det är pinsamt att en del av oss konsumenter väljer Arlas lång-transporterade produkter när Norrmejeriers finns alldeles intill på hyllan. De tio-öringarna det skiljer i pris har alla råd med.

    Det enda jag ser större prisskillnad på är osten och dessutom har Arla tyvärr mycket bättre förpackning där än Norrmejerier. Kanske kan du Lennart kolla med Norrmejerier om de har möjlighet att byta ostförpackningar till en mer konsumentvänlig som inte belastar miljön?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.