Det fattas pengar till marksanering. Naturvårdsverket…

Det fattas pengar till marksanering. Naturvårdsverket tycker att det tar för lång tid att sanera förorenad mark. Riksdagen har fattat beslut att de mest förorenade markerna ska vara sanerad till 2050.

Det beräknas finnas 1300 områden som behöver saneras. Med dagens takt och pengar så hinner man med bara en dryg tredjedel nämligen 400 objekt.

Det är inte första gången regeringen inte brytt sig om riksdagens beslut och pengarna har använts till skattesänkningar för de som tjänar mest. Så är det trots att miljöskulden finns kvar

En kommentar

  1. Urban Zingmark

    Lennart Holmlund!

    Jag väntar svar på följande frågor till Eva Smith, stf generaldirektör Naturvårdsverket. Intressant är att få dina kommentarer!

    mvh
    Urban Zingmark, Jomark, Ånäset www. säkramiljön.nu

    Hej

    Ert meddelande/TT-nyhet har tagits upp av media. Rakt av. I semestertid finns inte mycket av uppföljande frågor och diskussion.
    Eftersom jag sedan sex år följt händelseutvecklingen i Västerbotten infinner sig frågor för vilka jag gärna vill få dina kommentarer:

    1. Varför går Naturvårdsverket ut just nu med detta meddelande?

    2. Varför detta kategoriska påstående som pekar på bidrag? Finns också andra betydande hinder, som bristen på säkra anläggningar för farligt avfall?
    Processerna för planering och genomförande av sanering kan tänkas bromsas upp när starka tvivel på säkerhet uppkommer. Som i Västerbotten.

    3. Hur kommer ert sommarutspel i media att påverka utvecklingen? Vilka förväntningar finns?

    4. Branschen har kommit i vanrykte, åtminstone i Västerbotten på grund av stora haverier på anläggningen RagnSells Fagerliden AB, Robertsfors.
    Nyligen har också domar fallit i Umeå Tingsrätt för mutbrott där personsamband till Fagerliden är belagda.
    Är det så här det är… Pengarna till sanering räcker inte och det räcker inte med pengar?

    5. Hur ser du på de strukturella problem som mina frågor pekar på?

    Emotser dina svar!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.