Hur många oskyldigt dömda finns det?

Hur många oskyldigt dömda finns det. I gårdagens VK berättade man om en man som suttit två år i fängelse för våldtäkt. Han blev dömd mot sitt nekande i både tingsrätt och hovrätt. Han skrev i sin resningsansökan att han tyckte det var märkligt att ingen ifrågasatt kvinnans utsago osv. Han var med andra ord dömd på förhand.

Nu har enligt VK kvinnan tagit tillbaka sina anklagelser och sagt att hennes vittnesmål inte var sant och att hon fastnat i en lögn som hon mer och mer började tro på. Nu börjar det om och han måste begära resning till HD än en gång.

Får han resning så måste också rättegången göras om men först ska det göras en utredning om falsk tillgivelse. Så är karusellen i gång igen.

Det är inte så länge sedan farsen om Tomas Qvick själv tog tillbaka sina erkännanden där det gått snabbt att få resning i flera fall och även frikännande. Där har det samtidigt varit jurister med höga funktioner som ifrågasatt om hanteringen varit fel.

Joy Rahman är ett annat fall där Tingsrätten gjort fel. Jävs diskussionen går vidare där påstådda jäv för personer som suttit både i polisstyrelser och varit nämndemän. Som lekman tycker jag det låter märkligt om polisstyrelser sitter och diskuterar personer som kan ha misstänkts för att ha begått brott.

De här fallen är helt olika där det funnits bevis och erkännanden och där det inte funnits annat än vad personerna själva sagt som i väldtäktsmålen

För mig har rättssäkerheten varit oerhört viktig och att ingen oskyldig ska dömas. Det är självklart svårare när personerna själva erkänt ett brott och själv gör en beskrivning av brottet som gjort det helt troligt. Det har hänt väl mycket den sista tiden i ett land som vill kallas rättsstat och ännu har inte målet mot Julian Assange påbörjats där det kanske mer än själva våldtäktsmålet som kan spela in.

En kommentar

  1. David Weinehall

    Glöm inte jävssituationerna i Pirate Bay-målet; alla (!) domare hittills är/har varit medlemmar i upphovsrättsintresseorganisationer (tingsrättsdomaren var styrelseordförande i en av intresseorganisationerna).

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.