Regeringen har förstört A-kassan.

Regeringen har förstört A-kassan. Idag har A-kassorna runt 400 000 medlemmar som är arbetslösa. 150 000 av dem får ingen ersättning från A-kassan. Det har ökat betydligt sedan Reinfeldt tillträdde. Sedan 2008 har det blivit 100 000 fler efter att regeringen fått igenom försämringarna

kanslichef Melker Ödebrink på A-kassornas samorganisation ser
allvarligt på den stora ökningen "Det skadar legitimiteten för hela systemet om människor upplever att de inte får någon ersättning vid arbetslöshet"

Det har han självklart rätt med det är nog så att det var regeringens mål med detta att få fler att stå utanför. Dessutom blev det färre som var med i A-kassan då man införde ett system där avgifterna blev skyhöga för medlemmar i låglöneyrken med hög arbetslöshet och de medlemmarna hade inte råd att vara kvar.

Sedan har man på många områden försämrat ersättningen genom att inte höja taket och det är bara 18700 i månaden som ger 80% i ersättning. Så regeringen har som mål att förstöra en försäkring mot inkomstförlust vid arbetslöshet. Det finns många förändringar till de sämre som har gjort att 150 000 medlemmar i A-kassan inte får ersättning. Moderaterna är boven till att försäkringen har förstörts och nu får de borgliga partierna som säger att de vill höja taket i försäkringen rösta på S förslag men självklart vet att det kommer de inte att göra

Det här är en av de största orsakerna till att socialbidragen ökar i Sveriges kommuner och det har inte regeringen kompenserat kommunerna för trots att de säger sig stå bakom finansierings principen som har till uppgift att reglera kostnader mellan stat och kommun om staten gör förändringar

4 kommentarer

  1. roger wåhlin

    Jo, det är ju sant, för jag är en av dom som har blivit drabbad, jag insjuknade 2005 i en stroke, och jag blev ju uppsagd självklart, efter det har jag kämpat hela tiden mot fkr och af, deras experiment med arbetslösa och långtidsjuka har totalt misslyckats,att inte svenska folket inser att styra sverige, det duger inte högern(moderaterna)till, det är bara att konstatera, tack för ett bra inlägg lennart. Roger-Wåhlin

  2. Britta Sethson

    Ja jag trodde när alliansregeringen tillträdde 2006 att Folkpartiet skulle vara en garant för inkomstskyddsprincipen i de generella försäkringssystemet. Tidigare har de alltid stått upp för denna fråga.

    Men Reinfeldt mutade fp med fria tyglar i skolfrågor. Tidigare borgerliga regeringar har moderaterna tagit hand om den saken. Det räckte för folkpartiet att lägga sig platt i socialförsäkringsfrågorna. Nu låtsas de att de vill ha till en förändring men inte kommer de att gå emot husse.

    Att sen fp totalt har misslyckats med skolpolitiken gör ju saken ännu mer absurd.

  3. Thomas

    Helt rätt Holmlund. Nu gäller det att hålla ihop. För hellre sitt ja och tugg torr pären en att je ska föllja deras jävla direktiv. Jag säger bara ensak och det är vi har inte ett starkt försvar i dagsläget men vi försvarar oss om än det är med högafflar och spadar.

  4. Less på a-kassereglena

    Regeringen har förstört a-kassan på väldigt många sätt men det som tyvärr inte lyfts fram är deras otroligt dumma påfund när det gäller den så kallade 75 dagars regeln och deltidsreglerna.Jobbar du t.ex.. som vikarie inom skolbarnomsorgen så hindras du att ta kortare inhopp eftersom du dels förlorar a-kassedagar från dina 75 deltidsdagar men även från din pott på 300 dagar samt att du dessutom får betalt för dina få timmar du blir ut ringd på månaden efter eftersom du blir timavlönad. Dessa regler bidrar definitivt inte till att fler kommer ut i jobb snarare tvärtom! Säg den person i dagens Sverige som kan leva på några ynka timmar som vikarie, räkningar, hyra och mat ska ju betalas på något sätt och med detta system går det knappast runt för personer i denna a-kassekarusell. Man ska väl inte bli straffad för att man vill arbeta, men det är precis det denna usla regel bidrar till! Så att man inte kommer upp i taket för a-kassan ser inte jag som det störta problemet även om det också är helt sjukt utan den största förändringen som krävs är att slopa dessa regler runt deltidsanställningar osv. Kommunerna undrar varför det är så svårt att få vikarier till barnomsorg, äldreomsorg m.m. de menar att det är vikarie brist och brist på utbildade personer som kan hoppa in med kort varsel vid sjukdom men det är det inte i själva verket utan dessa personer är begränsade till att jobba och för att överleva krävs det att dessa personer får vikariat minst en vecka för att det överhuvudtaget ska vara ekonomiskt möjligt att ta på sig ett tillfälligt vikariat. Verksamheterna drabbas negativt av detta och de personer som kan ta dessa inhopp är många gånger outbildade inom området och studenter för som det ser ut i dag är det bara studenter som kan hoppa på detta eftersom de inte har någon hållhake på sig gentemot någon a-kassa och därmed kan de jobba fritt utan några konsekvenser förutom om de jobbar för mycket förstås då dras deras CSN in men de har en större frihet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.