Klimatfrågan blir hetare och hetare.

Klimatfrågan blir hetare och hetare. Nu kommer rapporter att temperaturen kommer att stiga dubbelt så mycket mot uppsatta målet om 3 grader de kommande 50 åren. Då är det märkligt med mer statligt stöd till fossilt bränsle världen över.

Olja och andra fossila bränslen får allt större statligt stöd. Förra året
ökade sådana subventioner runt om i världen med nästan 30 % till 3.500 miljarder kronor.

Det är sex gånger mer än bidragen till förnybara bränslen, konstateras i en ny rapport från Internationella
Energibyrån (IEA). Det är något som framför allt gynnar den oerhört välbärgade oljeindustrien i dag, säger Måns Nilsson, forskningschef vid Stockholm Environment Institute, till SVT.
Att skrota statsstöden skulle enligt studier från OECD kunna minska världens koldioxidutsläpp med sex
procent.

-Det skulle bli en oerhörd skjuts. Om man får bort den snedvridningen skulle de förnybara källorna bli så oerhört
mycket mer lönsamma, säger Nilsson.

Enligt IEA:s rapport är problemet inte att det finns för lite olja, gas och kol utan i stället för mycket.

Om jorden ska nå klimatmålet om en uppvärmning på maximalt två grader måste två tredjedelar av alla fossila reserver bli kvar i marken, heter det.

Det som förvånar är att inte Sverige som land försöker gå i täten i världen med ett bättre samarbete mellan det offentliga och det privata. Det är ju det samarbetet som gjort att vi blivit en framstående industrination där utbildning och forskning utgjort förutsättningarna

Man kan ju se hur illa det är när inte Hybricon fick utvecklingsmedel till elbussarna och inte heller får riskkapital så att bussarna kan utvecklas och byggas i Umeå och Sverige och att företaget ev tvingas lägga produktionen utomlands. Det företaget visar att det kan gå att lösa klimatfrågan genom att tinga fordon går på el. Det ser märkt ut för jorden om inte nya ideer får komma fram utan allt ska vara som förut.

En kommentar

  1. Sven.

    Du vill kanske påstå att NASA’s raport som kom för 5 år sedan är lögn? ”solinstrålningen har minskat med 20% de senaste 10 åren”! Men det är några som tjänar på denna klimatuppvärmningspropaganda!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.