Moderatregeringen gynnar de rika M kommunerna….

Moderatregeringen gynnar de rika M kommunerna. Nu ska förslaget om inkomst och kostnadsutjämningen fattas beslut om. När så kostnadsutjämningen tar tillbaka den överkompensation som Moderatledda kommuner haft i kostnadsutjämningen för barnomsorgen då går staten in och kompenserar dessa lågskattekommuner med mera inkomster.

Det kommuner som samtliga är moderatstyrda har mycket låg skatt och till och med haft råd att sänka skatten. Det främst från Stockholmsområdet där moderatregeringen har sin kollegor som kommunalråd och där de själva bor. Stockholm sänker skatten nästa år för upplysningens skull och får stadsbidrag för detta enligt förslaget

Kommunerna har ett skattekraft som är över 115 % av rikets medelskattekraft och det är Danderyd, Ekerö, Lidingö, Nacka, Sollentuna, Solna, Stockholm, Täby, Vaxholm, Österåker, Lomma, Vellinge. Kommunerna har många gånger en skatt som är uppemot tre kronor lägre än i Umeå. De här kommunalråden de har haft kniven i ryggen på Borg och Reinfeldt och tvingat fram statliga medel om det ska bli någon. Det var en enig utredning som lagt förslaget men som det moderatstyrda finansdepartementet inte fört fram.

De här kommunerna hade fått för mycket pengar i kostnadsutjämningen för barnomsorgen och det skulle utredningen åtgärda.

Umeå är den kommun av alla Sveriges kommuner som betalar mest av alla till kostnadsutjämningen och vi har en skatt som är betydligt högre än alla dessa och vi har dessutom pengar från Stornorrforsen som också går till att finansiera äldreomsorg och skola dit de mesta pengarna går. Ni har sett diskussionen om barngrupper och arbetssituationen inom äldreomsorgen.

Vi får betala ännu mer till kostnadsutjämningen i det förslag som kommer och det är för kollektivtrafiken där vi betalar ytterligare 60 miljoner som går till kollektivtrafik främst till de områden där de kommuner som nu får ökade statsbidrag ligger. Jag tycker vi ska ha lika möjligheter att bedriva välfärd men vi har inte det eftersom vi måste ta ut så mycket högre skatt för att bedriva samma standard på välfärden. Även om vi har en välfärd och skola och omsorg som också har en högre kvalite som vi varit beredda att finansiera med högre skatt är det fel att bara kompensera på inkomstsidan

Har man haft någon form av tanke om rättvisa har man även kompenserat de kommuner som betalar mest till att utjämna kostnaderna kommunerna emellan för man måste se båda systemen i ett sammanhang. Att moderaterna ska lägga i en rättviseaspekt var dock inte att vänta.

Vi ser hur vårt landsting tappar nästan 400 miljoner men inte heller där finns någon form av kompensation.

Slutsatsen är enkel och har två förklaringar. Moderaterna stimulerar mera pengar där man redan har det bra ställt och har låg skatt och det andra alternativet är att de moderata politikerna i de nämnda kommunerna har fört en hård kamp för sin kommun medan våra moderata kollegor har de inte lyssnat till och dessutom har de säkert gjort den politiska bedömningen att oavsett hur man skulle agera i Umeå och i länet kommer de aldrig någonsin att komma upp i förtroende så mycket att man skulle kunna bilda lokala regeringar. Det syns också att M pekat med hela handen åt sina andra regeringspartiet , take it or luve it.

I den moderata ordlistan finns inte ordet rättvisa

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.