Sänkt restaurangmoms blev inte som det var tänkt
Sänkt restaurangmoms blev inte som det var tänkt. För ett år sedan sänktes restaurangmoms och motivet var att det skulle bli fler jobb och maten skulle bli billigare. Inget av detta slog in. Anders Borg skulle innebära 5,4 miljarder i mindre skatt och 3500 fler jobb. Det skulle innebära att varje jobb kostade 1,5 miljoner.
Nu blev det inte så utan som vi befarade. DN gjorde en undersökning i slutet av förra året. I Sverige hade vi deflation som innebar att priserna sjönk. Restaurangpriserna steg trots att momsen sänktes. Anställda i restaurangerna sjönk med hela 6,4 %.
Det här byggde som flera andra reformer på ett tankefel. Hur kunde regeringen tro att om restaurangerna får mer pengar i plånboken så skulle de anställa fler. Men det var väl en självklarhet att de inte skulle anställa fler om de kunde klara av sin kunder med samma antal anställda eller helst med färre. Jag har aldrig under min tid i arbete eller under politiken träffat någon företagare som anställer folk om de inte behöver det.
Nu ökade inte antalet besökare heller. De som redan hade råd att äta ute har inte blivit fler. Priserna sänktes inte utan det blev ett indirekt företagsstöd. Man blir inte heller hungrigare om ett pris skulle ha sänkts med några kronor.
Om dessa fem och en halv miljard satsats på kommunerna i form av statsbidrag till exempel för att stärka äldreomsorgen eller pengar för en bättre kvalité i skolan eller till lärarlönerna eller rätten till heltid.
Det har funnits flera andra områden att satsa pengarna på som gett fler jobb och en bättre välfärd. Jag tror de vore nyttigt om regeringen ”pudlade” och återställer momsen på restaurangerna och att de pengarna går till kommunerna då Anders Borg även räknat fel på prognoserna för Sveriges kommuner och att ekonomin för kommunerna är långt sämre än för restaurangerna
Senaste kommentarerna