Sänkt restaurangmoms blev inte som det var tänkt

Sänkt restaurangmoms blev inte som det var tänkt. För ett år sedan sänktes restaurangmoms och motivet var att det skulle bli fler jobb och maten skulle bli billigare. Inget av detta slog in. Anders Borg skulle innebära 5,4 miljarder i mindre skatt och 3500 fler jobb. Det skulle innebära att varje jobb kostade 1,5 miljoner.

Nu blev det inte så utan som vi befarade. DN gjorde en undersökning i slutet av förra året. I Sverige hade vi deflation som innebar att priserna sjönk. Restaurangpriserna steg trots att momsen sänktes. Anställda i restaurangerna sjönk med hela 6,4 %.

Det här byggde som flera andra reformer på ett tankefel. Hur kunde regeringen tro att om restaurangerna får mer pengar i plånboken så skulle de anställa fler. Men det var väl en självklarhet att de inte skulle anställa fler om de kunde klara av sin kunder med samma antal anställda eller helst med färre. Jag har aldrig under min tid i arbete eller under politiken träffat någon företagare som anställer folk om de inte behöver det.

Nu ökade inte antalet besökare heller. De som redan hade råd att äta ute har inte blivit fler. Priserna sänktes inte utan det blev ett indirekt företagsstöd. Man blir inte heller hungrigare om ett pris skulle ha sänkts med några kronor.

Om dessa fem och en halv miljard satsats på kommunerna i form av statsbidrag till exempel för att stärka äldreomsorgen eller pengar för en bättre kvalité i skolan eller till lärarlönerna eller rätten till heltid.

Det har funnits flera andra områden att satsa pengarna på som gett fler jobb och en bättre välfärd. Jag tror de vore nyttigt om regeringen ”pudlade” och återställer momsen på restaurangerna och att de pengarna går till kommunerna då Anders Borg även räknat fel på prognoserna för Sveriges kommuner och att ekonomin för kommunerna är långt sämre än för restaurangerna

3 kommentarer

  1. Kalle Aspbäck

    Eller blev det som Rest-lobbyn runt hela spektaklett hade tänkt Tjoff-tjoff rakt ner i husses ficka.

  2. ulf

    Varför tror många av dagens socialdemokrater att man bara ska pumpa in pengar i offentlig verksamhet. Jag tror vi skulle kunna ha lika bra resultat och elever som trivs med 30% nedskärningar. Att skapa ett gott lärandeklimat, handlar inte alls bara om resurser. DEt handlar om att få människor att trivas, må bra och ha en rogivande studiemiljö. Dessa saker behöver inte innebära mer skattepengar. Ta inspiration av idrottsrörelsen och hur det får många att trivas och lära sig saker, genom att kanske ha en 1 % av det intäkter som offentlig verksamhet har. Nej, jag är bra trött på snacket om mer pengar till offenltig sektor. Effektivisera mer och se människorna istället. Då tror jag vi både får en bättre skola och får pengar över till annat.

  3. Mikael Bäckström

    Har du täckning för det du säger, Lennart? Enligt en undersökning från Statistiska centralbyrån (SCB), som beställdes av TT, har detta kunnat fastställas:

    1. Maten har visserligen inte blivit billigare, men den har inte heller blivit dyrare! Enligt branschorganisationen Visita är priserna för tillfället 3 % billigare än vad som hade varit fallet utan momssänkningen.

    2. Antalet anställda har visst ökat sedan momssänkningen! Efter att ha jämfört det tredje kvartalet 2012 med samma tidsperiod 2011 ser man att branschen har 5000 fler anställda. Omsättningen under de tre första kvartalen 2011 var 47,3 miljarder kronor. Samma period 2012 var 52,1 miljarder. Det är en ökning på över 10 %.

    Källa: SCB (TT)
    http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5400016

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.