Kortare betalningstider och nytänk för jobben

blogg b343 Kortare betalningstider för småföretagare. I dagens partiledardebatt (16/1 2013) presenterade vi en nyhet om kortare betalningstider för småföretagare.

Under det senaste året har vi socialdemokrater arbetat hårt med att ompröva och utveckla vår politik. Vår främsta prioritering är jobben. Vårt fokus är att få fler företag att starta upp och få befintliga företag växa och efterfråga arbetskraft.

Därför har vi presenterat en lång rad nya förslag för att stärka företagen, höja innovationskraften och öka kompetensnivån.

# Vi vill stärka samverkan mellan politik, näringsliv och akademi. Vi vill därför tillsätta ett innovationspolitiskt råd under ledning av statsministern.

# Vi vill stimulera innovationssektorn och tillgodose efterfrågan på nya behov genom nya varor och tjänster. Därför vill vi se över den offentliga
upphandlingen så att den blir mer innovationsdrivande.

# Vi vill sluta rekryteringsgapet på arbetsmarknaden. Genom investeringar i utbildning och utveckling gör vi så att företagen kan hitta den kompetens de behöver.
Vi vet att 80 procent av de nya arbetstillfällena tillkommer i de små företagen.
Därför ska vi underlätta för dem att expandera och att anställa fler:

# Vi vill att riskkapialförsörjningen för småföretagen stärks och effektiviseras. De små företagen behöver bra tillgång till riskkapital och ska inte hindras i sin expansion av onödiga finansieringsproblem.

# Vi vill att staten tar över ansvaret för den andra sjuklöneveckan. Det innebär en stor avlastning, inte minst för de mindre företagen och gör att fler vågar anställa.

# Vi vill att de svenska företagen ska få bättre draghjälp i att etablera sig på nya och växande marknader. Vi vill investera mer i exportstöd för de mindre företagen.

Nu går vi vidare. Vi fortsätter att utveckla vår politik för fler och växande företag. Därför presenterar vi idag ett nytt förslag som kommer att förbättra förutsättningarna för jobbtillväxten.

Ett hinder för småföretag och underleverantörer att expandera och nyanställa kan vara brist på likvida medel. Inte sällan uppkommer det här problemet när det lilla företaget inte får betalt i tid. Det är inte ovanligt att det tar flera månader innan man får betalt för sin vara eller tjänst.

Det är inte rimligt att stora företag och myndigheter använder små företag som bank genom att jobba med mycket långa betalningstider. Det är dessutom svårt för ett litet företag att stå emot sådana krav från viktiga kunder. Små företag är särskilt sårbara när likviditeten tryter.

För att säkerställa kortare betalningstider vill vi införa 30 dagars betalningstid också mellan företag, utan friskrivningsmöjligeheter. Därmed skärper vi kravet i förhållande till det som regeringen föreslagit och likvärdiga regler kommer att gälla inom näringslivet som vid fordran på en myndighet eller annat offentligt organ.

Syftet är stärka små och medelstora företags möjligheter att finansiera expansion. Det är viktigt för att fler jobb ska kunna skapas nu när vi är inne i en ny ekonomisk nedgång med stigande arbetslöshet och vikande sysselsättning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.