Masskrock på E4 i Skåne i går. De kör för fort och håller inte avståndet

Masskrock på E4 i Skåne i går. Man kan inte med bästa vilja säga att det var trevliga bilder från masskrocken på E4 i Skåne i går. Över 40 personer skadades en person omkom och det är oklart hur många fordon som var inblandade.

Röjningsarbete pågår fortfarande och vägen är avstängd. Så fort det händer saker brukar inte minst media jaga syndare och fråga sig hur det kunde hända. Visst kan det ha varit få även här men jag har i alla fall inte lagt märke till detta. Man jagar i alla fall syndare när det gällde tåget i Stockholm.

Det är väl klart att väglaget bidrog till olyckan. Men i ärlighetens namn finns det trafikregler som säger att man ska anpassa farten efter väglaget. Det är klart för mig att man kör alldeles för fort vid dåligt väglag och dålig sikt. Det ser man ju varje dag man är ute och kör och det är inte ovanligt att man i dimma eller snörök blir omkörda där sikten är minimal och risken för olyckor är stor.

Samma sak med de många viltolyckorna, farten är för hög. Det är självklart svårt för polisen att övervaka då fordonsförarna måste tas på bar gärning.

Mera förvånad är jag över att folk tar dessa risker för sin egen skull och att man spelar rysk roulett med sina liv. I den nya värld där allt går att styra med teknik då bör man även kunna ha flexibla hastighetsbegränskningar. Bilarna borde även kunna utrustas med varningsblinkers eller ljud när man kan ha oljud när bältet inte är på och man kan ha alkolås så att bilen inte går att starta om man druckit alkohol.

Först och främst måste trafikanterna ta ansvar och minska hastigheten vid dåligt väglag och dålig sikt. Skärp er ni som kör och vi får väl höra vad orsaken till masskrocken beror på

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.