Sex av 10 arbetslösa utan A-kassa i länet….

Sex av 10 arbetslösa utan A-kassa i länet. Så ser det ut och den som bär största ansvaret är högerregeringen.

När de tillträdde 2006 så försämrade de A-kassan kraftigt. Den blev så dyr så många hoppade av då man inte hade råd att vara kvar. Dessutom blev det snabbt stor ungdomsarbetslöshet och många unga kunde i bli medlemmar för ska man bli det krävs att man har ett jobb.

Dessutom hade många tillfälliga jobb och det var dyrt och taket för lågt. Alla som saknar A-kassa måste leva på någon annan eller på socialbidrag. Det är en skam för ett modernt samhälle att folk ska tvingas till fattigfår för att regeringen har fördyrat och försämrat försäkringen så mycket och trots att man betalt för försäkringen ur sitt löneutrymme och via avgiften. Taket är för lågt 80 % av 18 700 är för lite.

I andra delar av landet är det ännu fler som står utan skydd från arbetslöshetskassan. Det är klart att taket måste höjas och att avgiften måste sänkas om folk ska komma med. Det måste bli lättare och komma med i försäkringen.

Det här är en mycket hög belastning för Sveriges alla kommuner som får betala ut socialbidrag i stället för att minska barngrupperna i förskolan eller ge bättre service för äldre. Sist men inte minst A-kassan är en försäkring och inte ett bidrag som moderaterna kallar det

9 kommentarer

  1. jack the ripper

    jag är arbetslös men har har timtid,det är inte lätt att få jobb just nu,men denna regering har gjort att jag måste säga nej till jobb pga att jag har gjort av med dom här 75 dagar som man kan stämpla upp ,jag jobbade ca 2 dagar i veckan förr men jag måste minst ha 3 dagar nu ,så nu har man inget val änn att tacka nej om man får en till två dagar då förlorar man på att jobba,det är så sjukt system ,med detta system det gynnade dom där jag har timtid men är ej med i facket dom får jobba mer men jag måste tacka nej

  2. Richard

    Jag kan ge dig lite perspektiv på upplevelsen att inte tillhöra en a-kassa idag. Man kan ha fallit ur systemet av olika anledningar men ändå gått med för att i möjligaste mån bygga upp ett nytt villkor, men som tillhörande FAS2 är det nästan omöjligt att finna ett jobb. Vad som då återstår är garantipengen från försäkringskassan och den ligger idag på 173 kr/dag efter skatt. Resten av ekonomin får man söka som socialbidrag medan en arbetsgivare som tar emot dig på sin arbetsplats får 5000 kr/mån utan att lyfta ett finger. Dessutom så utför man jobb åt en arbetsgivare som kan tjäna pengar på det utförda jobbet, samtidigt som denne också sparar in pengar på sociala avgifter, försäkringar och pension t ex genom att ta emot en FAS2’a.

    Vi arbetslösa och utan a-kassa får leva på socialbidrag medan arbetsgivarna håvar in fett med pengar på vårt slit. Vem vill anställa så länge man får FAS2:orna gratis och dessutom får betalt för det?

  3. Lena

    Problemet är inte alls att taket är för lågt, och de som slår i taket idag belastar definitivt inte kummunernas Försörjningsstöd! Problemet är att golvet är för lågt så att många med för låg eller ingen a-kassa tvingas sälja bil och bostad… för att kunna komplettera med det förnedrande omyndigförklarande kommunala Försörjningsstödet!

  4. LENNART HOLMLUND

    Svar till Richard (2013-02-07 18:25)
    Jag kan inte göra annat än att hålla med dig i din beskrivning. Man har ju förstört både A-kassan och sjukförsäkringen. Regeringen tycker att försäkringar är bidrag. Tänker man lika dant för de som fått bilen stulen också bidrag

  5. mats

    AF öppnar kontor i Afrika.
    Detta är en del i löneomställningen som höger och vänster jobbar hårt för det behövs en stor invandring för att öka på arbetslösheten så lågutbildades lön sänks så vi lättare kan konkurera med kina och kambodja och såna länder det är viktigt att föra en medveten global politik så vi måste kraftigt sänka lönerna för lågutbildade så vi blir mer konkuranskraftiga och detta är rätt väg.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.