Rökning en säkraste vägen in i döden ….

Rökning den säkraste vägen in i döden . Den cancersjukdom som dödar flest är lungcancer och 2011 dog ca 3600 personer i den. Det finns dock mycket fler av andra former av cancer men lungcancer dödar flest . Inte att undra på,  för får du inte luft dör du.

Ni kanske förstår att det finns starka motiv för att införa rökförbud inom kommunen. Jag tror att det största besparingsbetinget för landstinget är att få bort lungcancer. Förebygga före att bota, jag tror en lungcancer patient är jättedyr varje dag

Jag har personliga vänner som fallit offer för lungcancer Att fallen av lungcancer är så högt trots att det är endast drygt 10 % av den vuxna befolkningen som röker har en förklaring.

Det är inget större nöje att se hur illa en lungcancer person mår i livets slutskede

Det kan vara så att det är fler som röker som unga medan man växer och som senare ger cancer som leder till tidig död och dyra sjukvårdskostnader och ett enormt lidande. Till min glädje ser jag att EU vill förbjuda rökningen till 2025. Bättre sent än aldrig och samtidigt måste maffia bekämpningen ske för det blir olaglig
handel den

De är långt efter vad vi gör i kommunen men rökningen måste bort som dessutom är en inkörsport till knark och cannabis, Jag har själv varit storrökare och dessutom jobbat med asbest och har en asbetsdos så jag vet inte hur det slutar för mig och mina lungor.

Har jag vetat i dag vad jag vet har jag aldrig tagit en cigarett även om jag lever tills jag dör och jag vet att rökningen är ett större problem än asbets och en inkörsport till narkotika även om inte jag någonsin prövat  cannabis och det har jag bestämt själv att inte göra.

15 kommentarer

  1. Förbudshatare

    Herr Holmlund!
    Hur är det med alkoholen? Är inte den också ett steg in i döden, eller in i dimman. Det blir väl nästa förbud, för den är också ett steg in i narkotikavärlden. EU håller på att göra oss vanliga medborgare livegna.

  2. sigge

    Bara en liten intressant fundering, om du skulle testat några cannabis bloss, vad tror du skulle hända? jag testade det för några år sedan och man skulle kunna jämnföra det med en väldigt lätt fylla fast utan att vara dräggig

  3. Tim Torsken

    Forskning visar även att rökare, även efter att de slutat med missbruket, får permanenta skador i den del av hjärnan som står för koordinationen från tanke till fingrarna vilket kan resultera i bristfällig uttrycksförmåga i skrift.

  4. Gast

    Vilket osammanhängande svammel. Användes svenskaböckerna som dasspapper under skolåren eller vad är det frågan om?

  5. Kristoffer Grundström

    Stort av dig att som politiker skriva om detta som skadar både ens egen kropp, men som också på läng sikt även drabbar andras hälsa.

    Gratis El-cigarett till alla rökare ska finnas på skattesedeln.

  6. Veronica Kerr

    Det är så sällan jag riktigt håller med dig Lennart, men när det gäller rökning och lungcancer där tycker vi lika. Idag dödar lungcancer betydligt fler kvinnor än bröstcancer, men lungcancer får långt ifrån lika mycket uppmärksamhet. Det är inte heller bara rökning som orsakar lungcancer eftersom antalet rökare blir färre och färre, men cancerfallen har ändå ökat.

    När du kommer hem från Thailand ska du få Vita bandet nålen av mig som säljs för lungcancerförbundet Stödet. Vi ser gärna fler medlemmar i vår verksamhet..

  7. sjukt

    Det är inte bara rökning. I väntan på vård i
    Den tröga vården håller nog på att vara värre än rökning
    När väntan blir för lång söker man sig till den privata vården eller utomlands.

  8. Roger

    Först och främst måste jag ge lite kritik till inlägget som jag tycker var en aning svårläst och delvis osammanhängande. Jag har större förväntningar på en politiker med den position du har. Men det är ju ännu ett bevis på att det inte krävs så stora kvalifikationer för att bli en välavlönad åsiktsmaskin.
    Sen vill jag ge en kommentar till dels påståendet att rökning skulle vara en slags inkörsport till andra droger och dels din oro för cannabis..
    Att påstå att rökning på något sätt leder till användning av andra droger tycker jag är ett märkligt uttalande. Vad baserat du detta på? Att tillsatsämnen i cigaretter kan vara beroendeframkallande finns det många forskningsresultat som visar men att det skapar ett sug efter andra droger har jag aldrig sett några resultat på. Det här med beroenden är en annan del av debatten som är så intressant då man liksom du i de flesta fall menar att det är just vissa ämnen/produkter som är beroendeframkallande. Hur förklarar man då andra beroenden? Ta ex spelmissbruk, sexmissbruk, matberoende, beroende att samla på saker, mobilberoende mm. Allt kan bli ett beroende/missbruk om ett beteende går utom ens självkontroll. Jag tror mer på att vissa personer är mer benägna att bli beroende framförallt för att dämpa ångest pga dålig självkänsla. Då kan vad som helst bli ett ångestdämpande beroende.
    Vad gäller cannabis så finns det en mängd studier som visar att substansen THC verkligen är gynnsam för oss människor. Det hjälper vårt immunförsvar att skydda mot sjukdommar och bland annat döda cancerceller. Cancer är ett naturligt tillstånd i våra kroppar men försvagar man immunförsvaret med olika gifter, stress, strålning mm så förlorar det sin förmåga att eliminera de skadliga cellförändringar som faktiskt uppstår hela tiden i vår kropp.
    Det finns även studier som visar att cannabis inte är ”beroendeframkallande” om nu man inte är beroende av välmående. Cannabis eller hampaplantan har använts i årtusenden till både medicin och nyttoredskap.

  9. Bertil Ingerlund

    Bertil Ingerlund skriver

    ________________________________________________________
    Gast säger: (I denna blogg)
    Vilket osammanhängande svammel. Användes svenskaböckerna som dasspapper under skolåren eller vad är det frågan om?
    _________________________________________________________
    Svar till Gast säger:

    Denna blogg hos Lennart tror jag knappast någon har
    något osammahängande svamel, eller vad du kallar att
    svenska böckerna användas under skolåren.

    Ursh vad du stinker i dina uttryck.

    De kommentarer som hittills har lämnats, om du läser
    vad dom innehåller och hur det är och ska bli för
    dom kommande generationer är absolut inget svammel.

    En högprioriterad Blogg som berör oss alla att lösa
    inom vår tid här på jorden.

    Tack Lennart för att du tagit
    upp detta samhällsproblem inom knark-rökning mm.

    MVH
    Bertil Ingerlund

  10. Peter Brage

    Nog en av de bättre saker en lokalpolitiker skrivit på länge. Om än lite virrigt, världen vi lever i är virrig. Varken tobak eller alkohol hade vart lagligt om det inte hade sådan folkligt rotad historia. Cannabis har ju i alla fall bevisade effekter mot starr och smärtlindring, mer än man kan säga om tobak.

  11. LENNART HOLMLUND

    Svar till Roger (2013-03-14 17:23)
    Uppgifterna om att de flesta som börjat använda cannabis fick vi reda på via Folkhälsoinstitutetoch det projekt som vi medverkade i och som handlade om droger droger. Ett projekt som pågick mellan ett 10 tal kommuner under flera år.
    Det är genom forskning man funnit att så är fallet

  12. Peter

    Beskrivningen av undersökningen som gjorts var lite bristfällig. Menar du att de flesta som rökt cannabis tidigare rökt vanliga cigaretter? En sådan undersökning utan övriga omständigheter innebär väl att mat är en inkörsport till bulimi och att dryck är en inkörsport till alkoholism? Den typen av kopplingar kan dessutom pågå hur länge som helst och bara bli mer och mer absurd.

    Rökning är skadligt, inga tvivel om saken, men sötsaker och fet mat borde väl också förbjudas med tanke på hälsoriskerna?

    Jag är helt med på att man inte bör legalisera fler ämnen än vad som redan är lagliga, och att rökning inomhus inte bör få ske i exempelvis lägenheter. Jag tror dock helt klart att alkoholen bör illegaliseras innan tobaken då alkohol bidrar till fler våldsbrott än cigaretterna och därmed direkt skadar andra än den aktuella ”brukaren” i mycket större utsträckning.

  13. Skeptisk

    Inkörsporten till Cannabis och andra droger alltså? Själv testade jag röka hasch långt innan jag rökte en vanlig cigarett. Drack dessutom sällan alkohol och det är väldigt nyligt jag började dricka kaffe. Det är ingen ovanlig väg enligt mina erfarenheter. Droganvändning har med vilja, omgivning, förutsättningar och ideologi att göra, iaf mer än att röka cigaretter tror jag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.