Jag återupprepar att jag tror det behövs en kommunreform

Just det jag tror att det behövs en kommunreform. Det finns också fler och fler som är inne på den linjen. Vi hade en motion till vår kongress ,men ser till min glädje att det finns personer i andra parteit som också inser detta.

Det har funnits motioner i andra kommuner runt Umeå där man velat se på detta men det finns strömningar även i riksdagen. De små kommunerna kommer aldrig att klara sig, oavsett hur mycket man jämnar ut. De har för låg skattekraft och det går också för mycket pengar till överbyggnad och administration i stället för till välfärd.

En liten kommun har samma åtaganden som en stor men en liten kommun har inte råd att betala vad de duktiga specialisterna kostar. När moderaterna förlorat valet så hoppas jag också att alla partier som vill ha direktvalda organ på regionnivå tar ett omtag i regionbildningsfrågan.

Att bilda regioner för varje län gör inte att man kan effektivisera administraionen för att frigöra mera pengar till sjukvården. Det är sjukvården som är en vinnare i att bilda stora regioner. Där finns de stora kostanderna och det som rör regional utveckling är en droppe i havet i budgetarna.

Här har du en länk till en artikel om behovet av en kommunreform. Det pågår liknande i samtliga nordiska länder utom Danmark som redan gjort det

4 kommentarer

  1. Katarina Henriksson

    Men, om man slår ihop flera svaga kommuner så blir det väl inte en stor stark kommun? Det må ju bli en stor svag kommun.

    För, de ligger ju fortfarande långt från storstadsregionerna, har fortfarande en lågutbildad befolkning, en ensidig arbetsmarknad och drabbas fortfarande hårt vid enskilda industrinedläggningar.
    Alltså de kriterierna som omnämndes i SvD.

    Tänkte närmast på idén som var uppe 2008, om Åsele, Dorotea, Vilhelmina.

    Som jag ser det må man ju i så fall slå ihop svaga kommuner med starka, om det ska vara någon större poäng i det.
    Eller?

  2. LENNART HOLMLUND

    Svar till Katarina Henriksson (2013-04-11 13:46)
    Jag tar ett exempel. Umeå har vi en kommunchef för 116 000 invånare och vissa centrala funktuioner som man har i en kommun behövs i stor som liten kommun. Skulle tre kommuner slås ihop skulle det bara behövas en centraladministration och två tas bort och då fick man pengar till välfärden

  3. janne

    Hej

    Om det stämmer det du skriver ”Skulle tre kommuner slås ihop skulle det bara behövas en centraladministration och två tas bort och då fick man pengar till välfärden”

    Varför stanna med tre? Om man utöka med en till så kan man ju ta bort tre och få ännu mera pengar till välfärden osv. med fyra, fem. Skulle hela Västerbotten kunna vara en kommun?

    häls
    janne

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.