45 % av läkarintygen klarar inte kraven….

45 % av läkarintygen klarar inte kraven. Så av 10100 läkarintyg duger inte knappt hälften enligt försäkringskassan enligt en undersökning. Det beror främst på att inte läkaren har beskrivit hur patientens förmåga till aktivitet begränsas enligt Dagens Nyheter
Kontrollen av intygen ingår i sjuk-skrivningsmiljarden, där landstingen får extra tillskott om de har tillräckligt hög kvalitet på
läkarintygen.

Regeringen tycker det är viktigare hur intygen ser ut för att ge extra pengar än hur ekonomin ser ut i de olika landstingen. När man tillförde extra pengar till lågskattekommunerna som är moderatstyrda fanns inga krav på intyg eller annat för att de skulle få pengar. Då räckte det med att man förlorade på kostnadsutjämningen.

Tyvärr läggs bara mer och mer tid på byråkrati för läkarna och jag tycker det vore bättre om de fick jobba med det de är utbildade för, nämligen att bota patienter. Det vet i fasen hur regeringen tänker. Vård efter behov, inte efter plånbokens storlek och hur intygen ser ut.

Det behövs en revolt mot all byråkrati. Det är ofattbart att man använder sjukvårdsmiljarden till intyg och inte till sjukvård.

4 kommentarer

  1. Ingegerd Jernberg

    Det är väl snarare så att kontoristerna på Försäkringskassan som är satta att överpröva läkarna inte har någon som helst kunskap i medicinska frågor.

  2. DKockens hörna

    Om din egen läkare har sjukskriven dig,(som KÄNNER ) dig! då är man sjukskriven!!!!!! Alt piss med hur man fyller i ett formulär är i stort set ointressant.Alla pengar som FK ger ut till internt anställda läkare,som har till uppgift att neka folk ersättning,kan mycket väl användas till granskning av misstänkta fifflare.
    På senare tid verkar det ju inte som att dom har koll på läget.

  3. Jan-Erik Vahlström

    Jag har aldrig förstått systemet med en s.k förtroendeläkare på försäkringskassan. En som godtyckligt underkänner läkarintyg från läkare som har undersökt patienten. Försäkringskassans läkare har det ju inte. Följdaktligen är han inte kompetent att avgöra samt godta eller förkasta läkarintyg från en behandlande läkare.

  4. Micke

    Det här är alliansens sätt att bakbinda läkare som har den faktiska medicinska kompetensen. Tjänstemän helt utan kompetens ska avgöra, då kan man ju fråga sig varför har man överhuvudtaget läkare som skiver läkarintyg, det kan ju de inkompententa tjänstemännen göra eftersom de tar ju det medicinska beslutet.
    Detta är medvetet från alliansen och visar på en väldigt dålig människosyn, man gör sitt bästa för att slå på den som redan ligger.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.