Friskolesystemet är i kraftig gungning….

Friskolesystemet är i kraftig gungning. Nu läggs friskolor ner och elever som gått där får bryta sin utbildning och hoppas på plats i den kommunala skolan. Då utvärderas var de ligger till kunskapsmässigt och det är väl inte ovanligt att de har en hel del att ta igen.

Det är svårt att från sidan bedöma vad som är orsaken att de lägger ner om det enbart är antalet elever eller om vinsterna är för små då många kommuner med säkerhet tagit bort en massa kostnader som man lagt på skolorna och få har ersättningarna blivit för höga vilket gett goda vinstmarginaler.

Skolor har också gått i konkurs och det är ett tecken på att ekonomin inte varit bra. Nu krävs utbildningsgaranti att elever som börjat ska få fullfölja och det låter väl klokt men med eftertanke varifrån ska skolorna få dessa pengar om skolorna är halvfyllda har ju skolorna hur höga lokalkostnader som helst och det kan inte skattebetalarna ta ansvar för.

Sverige har haft det mest frikostiga systemet med friskolor där den som betalar inte ens fått ställa krav på samma sätt som med egna skolor. Frågan är om inte detta system där man på olika sätt konkurrerat om eleverna varit kostnadsdrivande och gått utöver kvalitén. Det verkar som om de som stänger är de som har verksamhet över landet och drivits av koncerner är de som packar ihop.

I svåra ekonomiska tider är det viktigt att pengarna används rätt så att eleverna får bästa möjliga studieresultat. Ersättningar till friskolor kommer att sjunka då de flesta kommunerna kommer att tvingas dra ner anslagen även på skolans område då ekonomin inte kommer att räcka. Vi ser att även kommuner tvingas slå igen där byaskolorna har för få elever och med alla andra krav som ställs på skolorna som driver kostnaderna.

Det behövs förändrad lagstiftning omedelbart som minskar byråkratin i skolorna så lärarna får mera tid med eleverna

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.