Inkomstklyftorna ökar mest inom hela OECD

Inkomstklyftorna ökar mest i Sverige. De flesta i Sverige har fått det bättre under de senaste decennierna,  men samtidigt ökar inkomstklyftorna  i snabb takt, enligt en OECD rapport.
                                       
 Sverige är det land av de 34 OECD- länderna där inkomstspridningen ökat  snabbast. Vid en rangordning bland länderna hamnar Sverige på fjortonde plats från att 1995 ha haft de minsta  inkomstskillnaderna inom OECD.      
                                       
Den rikaste tiondelen har fått mycket mer än andra, enligt SCB . Det är inte alls förvånande eftersom det varit en medveten politik från regeringens sida att sänka skatten mest för de som tjänar mest. Nu finns det inte pengar i statens kassa för att klara välfärden och det blir stora nedskäringar i Sveriges kommuner som en följd av detta       
 

 

Du kan läsa mera här om bakgrunden

En kommentar

  1. Inlandsbo

    Det kanske är bra att inkomstklyftorna ökar? Vi hade den minsta inkomstspridningen enligt OECD 1995. Ledde det Sverige framåt? Denna analys är beroende av vilken utgångspunkt man har. Om Sverige hade haft den största inkomstspridningen 1995 och nu hade ökat den ytterligare hade man kanske kunnat ifrågasätta detta. Men att gå från den minsta inkomstspridningen till en mer ”normal” är inget att oroa sig över. Holmlund inser säkert detta själv men det passar inte hans agenda.
    Populistisk propaganda från Holmlund.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.