Mobiltäckningen ska bli bättre sa Hatt ….

Mobiltäckningen ska bli bättre sa Hatt . Men vart kan man se att det ska vidtas några åtgärder. Så här sägs det i alla fall på text TV och jag ser bara en massa analyser ska göras

Läs och förklara vart finns ordern om förbättringarna som basunerats ut. Så säger man. ” Regeringen ger därför Post- och Telestyrelsen (PST) i uppdrag att kartlägga hur saken faktiskt ser ut genom stickprov samt utvärdera mobiloperatörernas täckningskartor.

Dessutom ska PTS anordna möten regionalt i Sverige tillsammans med operatörer, kommuner, kommunala bolag,länsstyrelser och andra aktörer för att se hur utbyggnaden av mobilnäten
fortskrider. Slut citat

I det som sägs kan då inte jag läsa mig till något som gör att vi ska få en bättre mobiltäckning. Jag ger bort min idé hur det ska bli bra.

Slå ihop alla nätbolag till ett nätbolag för alla operatörer. Säg att de ska ett direktiv att det SKA finnas mobiltäckning i hela landet och att på det nätet får alla nätopetatörer sända ut i sina tjänster. Ett sånt beslut skulle gynna hela Sverige. Det blir dessutom billigare än om alla nätopetatörer ska bygga ut i hela landet och det är dessutom konkurensneutralt

3 kommentarer

  1. G E Abrahamsson

    Mobilnätet i a f Telias och om tar exemplet Borgafjäll är det endast avsett för x-antal personer, kommer det för många turister eller besökare blir det överbelastat.

    Inlandet och Norrland ska max ha den befolkning som nu är på det sätt det resoneras och avses för. De flesta som klagar också är de som åker förbi och kommer en bit söderifrån och har en mobiloperatör annat än Telia. Telia fungerar i de flesta fall, vissa undantag finns.

    Det är för många operatörer, näst intill taskspeleri inom mobilmarknaden, det är ett av problemen och det är den här regeringen med Hatt som är bidragande orsak.

    Mors Lennart!

  2. Johan C

    Jag har svårt att ur ett matematiskt perspektiv tänka mig att det skulle bli billigare. Däremot skulle servicegraden öka. Så ur ett tillgänglighets och service perspektiv är din tanke inte alls dum.

  3. Jan Jonsson

    Anna-Karin Hatts åtgärdsprogram visar egentligen att hon och PTS inte har gjort sitt jobb.
    1. Stickprovsmätningar! PTS borde väl regelbundet redan ha gjort ordentliga mätningar.
    2.Regionala dialogmöten! Ja, det är väl bra och trevligt. Men det leder ju inte till bättre täckning nödvändigtvis.
    3.Kartläggning av utbyggnaden! PTS borde väl känna till detta efter alla klagomål runt om i landet.

    Regeringen och PTS har medvetet avvecklat yttäckningskraven för mobiltelefoni de senaste åren. Resultatet ser vi nu med alla klagomål runt om i landet.

    Det Anna-Karin Hatt borde ha gjort är att införa yttäckningskrav i de frekvenstillstånd som telebolagen har. Det är så en minister kan och skall jobba för att säkerställa att hela Sverige har mobiltelefonitäckning. Lagen ger även stöd för detta (LEK 3 kap, 11§)

    Det är följande frekvenstillstånd som skall användas.

    450 nätet : Krav finns men regeringen ger sitt ok till att telebolaget Net1 stängde av mobiltelefonin år 2009 och bryter mot gällande regler. Stora delar av glesbygden tappade då sin sista möjlighet till mobiltelefoni.

    800 näten : Nya nät som byggs just nu. Endast ett av 4 nät har krav på yttäckning MEN bara för mobilt bredband. Inga krav på mobiltelefoni!

    900 näten : Krav finns men dessa är inte definierade eller mätbara och således oanvändbara. Gäller dessutom bara till år 2015. Trots att tillstånden gäller i 15 år! Varför gjorde regeringen och PTS så? Se till att ordentliga yttäckningskrav införs och gäller för hela perioden.

    Om Anna-Karin Hatt menar allvar med att hon stödjer glesbygden så måste hon se till att PTS ändrar dessa krav i frekvenstillstånden. Allt annat är bra och trevligt men leder inte till bättre mobiltelefonitäckning!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.