Många studenter får inte rätt jobb utifrån…

Många studenter får inte rätt jobb utifrån sin utbildning. Två av fem nyutexaminerade från landets högskolor har inte fått ett kvalificerat jobb ett år efter examen, har Svenskt Näringsliv som i sex år mätt studenter jobbchanser.

Det här beror självklart på många olika saker och det kanske börjar redan i valet till gymnasiet som eleverna gör tidigt och som ger en ingång i högre utbildning Själv är jag helt säker på att vi har för många utbildningsplatser inom många områden. Nu har det varit problem på en del områden på grund av friskolesystemet.

Det här är att man inte direkt efter en utbildning inte får ett jobb eller en praktikplats är självfallet åt skogen. Nu finns det brister på folk i många branscher samtidigt som många välutbildade står utan jobb i över ett år.

Det är fel men inget görs och en del tror jag beror på att det flesta ska få utbilda sig till det de vill och inte där de kan få jobb. Man jan fråga sig hur det fungerar i vissa branscher.

De som går olika typer av media utbildningar berättar att de sällan går ett fast jobb och många tvingas byta bransch. Jag vet inte men hur många som Konsthögskolan har fått en egen försörjning inom den utbildningen. Det finns brister som Svenskt Näringsliv påpekar men jag tror även att det behövs en förändring inom näringslivet för att få in nya krafter i näringslivet

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.