Det är en skandal hur Regeringen agerat

Det är en skandal hur Regeringen agerat. Regeringen varnades för Nuon-affären. Visst kommer sanningen fram förr eller senare även om Vattenfalls affär om köpet av Nuon. Risken är att det här kommer att kosta skattebetalarna pengar.

Det var Maud Olofsson som var näriningsminister och ytterst ansvarig men en regering bär alltid ett kollektivt ansvar. Näringslivsfrågorna var en katastrof under Mauds tid och det har blivit ännu värre under Annie Lööfs tid. Det var även en katastrof när centern tidigare hade Nils Åsling som näringsminister. För mig är det ofattbart att Reinfeldt tillåter centern leka som de gör och inget händer.

Nedan får ni se vad man skrev på text TV i går om vattenfalls affären. Det behövs en ny regering och en ny näringslivspolitik. Vi ska satsa på framtiden med teknikutveckling och inte som centern har gjort subventionerade låglönejobb

Detta fanns att läsa på Text TV
”Regeringen varnades för att Vattenfalls köp av Nuon kunde leda till att Vattenfall skulle behöva kapitaltillskott framöver.

Det framgår av en hemligstämplad
konsultrapport som regeringen fick
innan jätteaffären godkändes
Rapporten gjordes av konsultföretaget McKinsey på uppdrag av Näringsdepartementet. Syftet var att utreda den framtida strategin för Vattenfall. Rapporten har varit hemligstämplad sedan dess men nu har SVT fått ut den från Näringsdepartementet.

Rapporten presenterades för en
regeringsrepresentant tre veckor innan.Vattenfalls 90-miljardersköp blev klart. Den skriver att ”större förvärv innebär risk och skapar inte värde per se ” (i sig) och varnade för att man senare skulle kunna tvingas till börsnotering eller kapitalskott, dvs kanske nya miljarder från skattebetalarna.

Dåvarande näringsminister Maud
Olofsson var enbart positiv i sin
kommentar till affären men höll tyst
om riskerna. Hon skriver i ett mejl till SVT att hon inte vill kommentera affären. Slut text Tv

Man kan inte bli annat än förbannad när man både ser hur regeringen hanterat frågan och skyller ifrån sig. Sanningskommision ja tack och det här get inte ansvarsfrihet. Självklart frågar ett bolag ägarna om så stora investeringar, men vad var orsaken att man inte tog notis av den rapport man beställt.

9 kommentarer

  1. Emil Wallin

    Jag håller med dej fullständigt. När ska svenska folket inse att det behövs en ny regering. jag hopps Sverige vaknar tills nästa val. Det måste hända nått drastiskt snart innan nationen fullständigt förblöder.

  2. LeBe

    Du kan väl omte säga att det är en skandal hur regeringen agerat då RR(RegeringenReinfeldt) onte agerat alls ;(

    • LENNART HOLMLUND (inläggsförfattare)

      Självklart har de agerat och godkänt affären eftersom man hade begärt en rapport. Man brydde sig ju inte om vad den sa. Däremot är regeringen ansvarig kollektivt och det är inte bara hon som kickades från sitt eget parti som ska bära hundhuvudet. Kan det finnas någon som inte tror att Anders Borg vet om detta han som gör många påpekande för några miljoner kronor men här sov han troligen och litade på andra, men ansvar har han

  3. Liberalen

    Håller helt med. Offentligt ägda bolag måste bort. Alltså förväntar jag mig att Holmlund och hans parti från och med nu driver den linjen. Annars är det hyckleri.

    • LENNART HOLMLUND (inläggsförfattare)

      De behöver ine alls bort men de ska ha ägare som begriper något och det gjorde inte maud Olofsson för att hon godkände köpet trots vad analysen sade. Däremot borde det finnas ett asnvarsförhållande hos de som representerar ägarna

  4. Eugen Buktes

    Detta var då den bästa och sannaste blogg du producerat under din mandatperiod
    Sanningskommision behövs!

    • LENNART HOLMLUND (inläggsförfattare)

      Tack fäör det men jag har skrivit exakt om samma sak tidigare men det verkar som det blev mer intressat sedan Tv avslöjade att det fans dokument. Jag har ju varit med länge och var till hundra procent övertygad att man hade tagit in en riskanalys. Maud Olofsson ansvarig

  5. Eugen Buktes

    När förra debatten pågick om utförsäljning av vattenfall,säger Reinfeldt till en journalist.Pojus ligger där det ligger även om vi säljer.Ett sånt svar tyder på att han inte hade alla getterna hemma. I ett brev till näringsdepartementet(Maud Olofsson) bad jag henne att hjälpa till och samla ihop de bortsprungna.
    Nu i efterhand tycks Maud ha befunnit sig i samma situation,besvikelsen är stor och jag som trodde på bruden.
    Om inlandskommunerna haft en uns av den klokskap som umepolitikerna hade på 40-talet när Norrfors byggdes.(599MW)
    Då hade Storumans kommun (gamla Stensele+Tärna)kunnat bli delägare i de 5 kraftverk
    (Gejmån,Ajaure,Gardik, Storuman och Stensele )som byggdes på 50-60 talet.(339MW)
    I stället fick de en badsjö,och slog på stora reklamtrumman,Europas största swimmgpool! Vad den har inbringat i skatteintäkter i jämförelse med ett delägarskap i kraftverken behövs ingen större ekonomisk utbildning för att förstå.
    Om reg.nu väljer att dela bolaget och behålla den lönsamma svenska delen får väl vi fattig folk som skattebetalare stå för förlustmiljarderna. Det är för djävligt!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.