Umeå bidrar med många miljoner i inlandet

Umeå bidrar med många miljoner i inlandet. I förrgår hörde jag lite på P4 kampanj för Ja sidan. De hade till och med pratat med en författare med ett starkt Umeåhat och som menade att Umeå utarmar inlandet.

Han tyckte vi skulle vara mera generös av oss och då vet han inte ett dugg hur landstingsskatten fördelas över länet och han vet inte ett dugg om hur inkomst och kostnadsutjämningen sker.

I ett reportage är det svagt av journalister att inte rätta till och ge lyssnarna en korrekt bild och gör man inte det har man ställt upp på den lögn som framfördes.

I Sverige är det inget tvång var man ska bosätta sig på för platser. Det är upp till var och en att själva välja vart man vill bo och där man får jobb efter utbildning. Det är ett problem för många små kommuner för det finns inga jobb och högskolor kan man inte heller ha och orterna är inte tillräckligt attraktiva så de unga flyttar tillbaka efter sin utbildning. Det kommer att bli enorma svårigheter för små kommuner att rekrytera de kompetenser som behövs.

De små kommunerna är inte tillräckligt attraktiva och har man inte utbildat sig i Umeå har man gjort det på någon annan plats än i Umeå. Det är lika dant på företagssidan att det startas få företag och det är inte heller många företag som vill lägga sin verksamhet eller produktion i de små kommunerna kanske på grund av svårigheter att få tag i rätt kompetens. Dessutom har alliansen till stora delar avvecklat regionalpolitiken. Den allians som i sin tur stöttar ett Ja i folkomröstningen.

Umeåborna betalar mera i den totala kostnadsutjämningen än vad länets alla kommuner får. Varje Umeå bo drygt 117 000 betalar drygt 4000 per person eller rättare sagt 474 miljoner nästa år och av länets andra kommuner är det bara Skellefteå som är betalare och varje Skellefteåbo betalar 692 kr nästa år. Skellefteå och Umeåborna betalar sammanlagt 526 miljoner i kostnadsutjämning för nästa år och av dessa går drygt 320 miljoner till länets kommuner.

Tre kommuner får i bidrag för utjämningen över 10 500 kr per invånare och Dorotea 10656 Åsele 10570 och Bjurholm 10 656 Sorsele 9747 per Sorselebo. Vilhelmina 6960, Vindeln 5242 och Storuman 5242, Lycksele 2349, Malå 3871, Nordmaling 2295 Norsjö 5279, Vännäs 766, Robertsfors 2662 . Siffrorna är de preliminära för 2014. För i år betalar Umeå 499 miljoner

Sedan så har de flesta kommunerna en en mycket låg egen skattekraft som gör att man får bidrag och minns jag rätt så har Åsele runt 50 % av medelskattekraften. Inkomst och utjämningssystemet ska fungera så att alla kommuner har samma förutsättningar att ge en likvärdig service. men Umeå får betala mera eftersom vi har en högre servicenivå.

Så att påstå att till ex. Umeå utarmar inlandet är en ren och skär lögn. Om inte Umeå vuxit så det knakat som författaren sa så inte har det varit några fler som bott i de små inlandskommunerna och då har det inte heller funnits något universitetssjukhus och då har de patienterna fått åka till andra special sjukhus. Ett mindre befolkningstal i länet har inneburit lägre skatteintäkter för landstinget. Tack vare tillväxten i Umeå så finns det en större stad i Norrland och ett bra alternativ till de andra större städerna i landet.

En kommentar

  1. Martin

    Lennart, jag tror på dina siffror. Då kanske du också kan berätta för mig (oss) hur mycket Umeå kommun får in i skatteintäkter från de som är anställda i VLL. Ja, kunde du även lägga till motsvarande siffror för alla som arbetar i verksamheter som dessa. Universitetet, Länsstyrelsen, region Västerbotten mm. Du vet förmodligen bättre än jag vilka sådana verksamheter som finns i Umeå.
    P.S
    Jag har inget emot att dessa finns i vår regionala ”huvudstad”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.