En Socialdemokratisk politik ger fler jobb, se på Umeå

Vi Socialdemokrater är stolta över vad vi gör i Umeå. Vi jobbar för tillväxt och till vår gläjde har vi många gånger även fått de flesta partierna med oss. Men jag lovar inget gör sig av sig självt. Jag själv är stolt över det jag uträttat sedan jag blev ordförande 1995. Vi har haft en jämn och bra utveckling. Nu finns det nationella siffror hur det går för oss och jag klickar in ett pressemddelande nedan så du får läsa om inte media talat om hur det gått. Den enda sorgen just nu är att regler gör att det inte byggts fler bostäder

Läs nedan vad som står i pressmeddelandet och det är siffror ur statistik

Under 2012 ökade sysselsättningen i Umeå med 1 376 personer, med den största ökningen inom utbildningssektorn. Ökningen jämfört med året innan var 2,2 procent, vilket kan jämföras med genomsnittet för Sverige, som var 1,4 procent.
Siffrorna ingår i Registerbaserad arbetsmarknadsstatistik, RAMS, som presenteras av Statistiska centralbyrån. Av 1 376 nya jobb i Umeå tillkom 330 stycken inom utbildningssektorn. Den följdes av (med antalet nya förvärvsarbetande inom parentes) företagstjänster (292), vård/omsorg (269), byggverksamhet (148) och handel (118). Den specificerade bransch som ökade procentuellt mest (8,6 procent) var energiförsörjning/miljöverksamhet.

– Stora barnkullar och därmed jobb inom förskola och skola samt fler företag och ett tryck i byggandet är några förklaringar till den totala ökningen. En växande befolkning är en viktig förutsättning för tillväxt i näringslivet. Det finns också en växelverkan: tillväxt i näringslivet är viktigt för att befolkningen skall öka, säger Roland Carlsson, näringslivschef, Umeå kommun.

Stabilt över tid
År 2009 minskade sysselsättningen i Umeå, vilket till stor del förklaras av minskad efterfrågan inom fordonssektorn. Under de tre följande åren har antalet förvärvsarbetande ökat med totalt 4 794 personer, trots en osäker konjunktur.
– Umeå är stabilt över konjunktursvängningar och påverkas inte i lika hög grad som många andra orter, säger Roland Carlsson.
Fotnot: i bifogad tabell finns en näringsgren som benämns ”okänd verksamhet”. Det kan enligt SCB röra sig om egenföretagare eller arbetsställen som SCB saknar kategorisering för. Källa för uppgifterna är Företagsregistret.

4 kommentarer

  1. Liberalen

    Det är ju fantastiskt vad s har förmåga att göra i Umeå. Synd bara att det inte lyckats lika bra när det egna partiet innehaft regeringsmakten. Särskilt imponerande är det att Holmlund & Co lyckats hålla uppe efterfrågan på lastbilar även om man missade just 2009.

  2. Abbe

    Vilket struntprat! Umeås tillväxt har under årtionden varit statssponsrad, vilket är en stor skam. Lätta på skattetrycket istället genom att prioritera vård, skola omsorg och ge de kreativa umeåborna en chans att driva en egen rörelse.

    Umeå kommun har år ut och år in hamnat SIST i alla mätningar över näringslivsklimat. Det framstår därför helt obegripligt att du försöker dra ännu en lögn om att det skulle vara sossepolitik som driver Umeå framåt. Kanske ännu mer obegripligt att du lyckats ljuga under så många år och komma undan med det. Många med mig hoppas iaf på en tillnyktring bland väljarkåren nästa år. Dags för borgarna att få chansen i Umeå!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.