Hur smutsig är livsmedelshandeln

Hur smutsig är livsmedelshandeln ? Det uppdagas den ena skandalen efter den andra. Först hade vi flera fall med fusk med kött. Nu har ICA tvingats dra tillbaka flera varor. Denna gång handlar det först om frysta jordgubbar som kommer från Marocko då de kan ha orsakat Hepatit A

Inte nog med det utan även ett parti rucola som varit smittat av salmonella. Som sagt detta är inte acceptabelt. Importörer ska kunna garantera produkterna till detaljhandeln. Det här blir en del i det svinn som uppstår men jag är helt säker på att det är konsumenterna som trots allt får betala detta på något sätt.

Även om ICA nu gör rätt och återkallar det som ligger i deras diskar är jag säker på att grönsakerna från odlarna hamnar på butiker någon annan stans i Europa. Frågan hur man löser fusket om garanti på livsmedel det tycker måste ligga på kontrollsystemet i EU.

I har dessutom nyss fått höra hur man behandlar ananas med gifter före plantorna sätts. De fallen kommer från Costa Rica som är ett fattigt land där skövling av regnskog också ingår för att få odlingsbar mark. Även den utsökt goda mangon som köps in kommer därifrån och innehåller gifter.

Costa Ricka är ett land om vi ska tro media som använder mest kemikalier i hela värden i sitt jordbruk. Gifter till besprutningen och anläggningar för odlingar kontrolleras säkert av mindre seriösa krafter. Arbetarna på orten får jobba i fruktansvärda miljöer och skadas självklart. Nu verkar det som om FN och dess länder lyckats enas om att få bort kemiska medel som krigsmateriel.

Däremot är det svårt att få de ländens som varit drivande i den frågan ta ansvar för miljöfrågorna. Det är helt säkert fler som dör under åren i och av gifter som används löpande i livsmedelsproduktion än i de som dödas i enskilda attacker i något enskilt land. Vi måste jobba för en giftfri värld. Inte minst barnen får i dessa utvecklingsländer jobba i giftig miljö för att framställa livsmedel. Det är inte rätt.

En kommentar

  1. Claes

    Detta är det bästa du skrivit på länge!
    Kommer du, med anledning av ovanstående, verka för att Umeå kommun genom upphandling enbart kommer använda ekologiskt/närproducerade livsmedel? Eller verka för att det kött som serveras är uppfödda enligt svenska regler?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.