Kris för de svenska grisbönderna

Kris för de svenska grisbönderna. Import av utländskt griskött slår undan fötterna för de svenska. Slakterierna bryter kontrakt med svenska producenter då konsumenterna väljer billigare importerat kött. Ett 50 tal grisbönder får inte avsättning för sina djur

Det här är märkligt att det händer då folk brukar prata om att man ska köpa mer närodlat men man handlar inte när det är dags. Då köper man billigare importerat kött och där i alla fall LRF säger att man har det sämre för djuren.

Nu säger centern att det ska vara en del politiken inför valet att satsa på mer närodlat. Nu har centern haft jordbruksministerposten i 7 år och inte har det hänt något på fronten som gjort att vi fått mer inhemsk livsmedelsproduktion.

Vi har dessutom fått uppleva hur det funnits fusk med maten där vi fått hästkött där det sägs att det ska vara nöt. Salmonellasmittat griskött har även kommit in i landet. Vi måste ha en politik där vi ska kunna garantera livsmedelsförsörjningen inom landet i större grad.

Och visst är det samtidigt lite konstigt att böndernas egna slakterier inte kan garantera att bönderna får avsättning för sin produktion. Våra livsmedelshandel tycker jag måste ta ett större ansvar för att sälja och marknadsför Svenska produkter.

När det gäller griskött tycker i alla fall vi att det svenska köttet har en bättre kvalité. Så väntar jag med spänning på vad centern nu ska göra för mer närodlat då man inte gjort något under sin tid vid makten över jordbrukspolitiken

8 kommentarer

  1. Manolito

    Bra att du tar upp detta !

    SVT redovisade nyligen hur stor andel av den mat som kommuner och landsting köper som är producerad i Sverige. T.ex. är endast 17% av de fläskkotletter som serveras i kommuner och landsting svenska. http://www.svt.se/nyheter/sverige/mklkfhlds

    Det är mycket glädjande att du värnar om närproducerat griskött. En stor anledning till att svenska grisuppfödare har det så tufft är ju att vi i Sverige ställer högre krav på djurhållningen än andra länder, men sen när det svenska köttet blir dyrare än konkurrenternas så köper offentlig förvaltning det billigaste, d.v.s. utländskt. Har du som kommunalråd i Umeå sett till att Umeå ställer krav på djurhållning när man köper griskött, eller köper kommunen det billigaste, dvs kött från svansklippta danska antibiotikagrisar ?

      • Manolito

        Hej igen Lennart !

        Du skriver att ”Det här är märkligt att det händer då folk brukar prata om att man ska köpa mer närodlat men man handlar inte när det är dags. Då köper man billigare importerat kött” samt att ”I det offentliga kan man ställa krav på djurhållningen”

        Min fråga till dig är hur Umeå kommun agerar? Ställer ni krav på djurhållningen när ni köper griskött? Eller agerar även kommunen ”märkligt”, så att man tycker en sak, men sen köper man ändå kött från billiga, svansklippta danska antibiotikagrisar ?

        Du skriver att du ”väntar med spänning på vad Centern ska göra för mer närodlat”. Det är väl Umeå kommun och VLL som har störst möjlighet i länet att ge de lokala livsmedelsproducenterna en bättre chans genom att ställa krav i sina upphandlingar? Ni behöver inte alls vänta på att Centern ska göra något. Ni har ju alla möjligheter att agera själva. Du brukar väl heller inte vara den som väntar om det finns möjlighet att agera, så vad gör ni i stadshuset?

  2. Dan Hammarström

    Varför är det dyrare att producera kött i Sverige jämfört med te.x Danmark och Irland, som mycket utav våran import kommer ifrån? Folk köper det som de har råd med, då te.x KRAV-märkt kött är väldigt dyrt att köpa och producera. Vad har socialdemokraterna, både nationellt och regionellt, gjort under sina decennier vid makten för att vidhålla en inhemsk köttproduktion som uppfyllter etiska och moraliska djurhållningsprinciper?

    Jag tycker förövrigt att det är skrattretande att du försöker proklamera just svensk djurhållning när det rent krast ser fördjävligt ut på många håll i landet. Om man vill göra djuren och naturen en tjänst så kan man börja överväga att äta vegetariskt fler gånger i veckan än vad man normalt äter köttprodukter eller bara köpa KRAV-märkt kött de fåtal dagarna då kött måste stå på menyn.

    Denna länk är en fantastisk sida för att få inblick i den Svenska grisköttsindustrin som du gärna glorifierar när du pratar om ”kvalité” och ”sämre för djuren”
    http://ettlivsomgris.se/grisens-liv-pa-farmen

    Kolla själv, ifall du inte tror mig.

    • LENNART HOLMLUND (inläggsförfattare)

      Ska man tro det som kan är det två saker, Vi har kortare sommar för att få fram foderskördar, hårdare krav på djurskyddet och lite hårdare regler rent generellt

  3. Lillo

    Bra Lennart att du ryter till om att Sverige och svenska butiker inte värnar om inhemsk produktion!
    Hadé en dansk kompis som var chockad att det inte gick att hitta svenskt kött i Umeås ICA-butiker, men väl en uppsjö danskt kött. Sverige ställer hårdare krav på svenska bönder än på utländska, vilket är helt uppåt väggarna, vilket du understryker.

    Här i Frankrike skulle ALRIG den franska regeringen gå emot bönderna. De STÖTTAR sin livsmedelsproduktion, eftersom de vet att man som land inte ska sätta sig i beroendeställning gentemot andra nationer. Dessutom har svenska bönder ”rent” och ”giftfritt” och ”salmonellafritt” kött -vilket man inte kan garantera i andra EU-länder (läs : exempelvis Danmark och Irland. Hur många gånger har ICA-Maxi dragit in sitt kött..?(

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.