Skattesänkningar har gått före skolan

Skattesänkningar har gått före skolan. Det är den politik som regeringen har fört sedan den tillträdde hösten 2006. Det är 12 500 färre lärare sedan det året. Det är klart att det påverkar också resultatet i skolan vilket har framkommit i rapporter. Dessutom lånar man till skattesänkningar.

Det är en ren och skär lögn att det blir mer resurser till skolan om staten tar över. Jag har haft många statliga uppdrag men aldrig sett att statsbudgeten kompenserat någon verksamhet fullt ut för de löneökningar som avtalen gett.

4 kommentarer

  1. Bengan

    Men vänta lite nu. I och med att skolan är kommunal kan ni ju styra och ställa ganska mycket som ni vill. Hur många kommunpolitiker ser inte skolan som den optimala budgetregulatorn? Ligger ni back ett par mille är det ju bara att skära någon procent i skolbudgeten, alternativt låta det kommunala fastighetsbolaget höja hyran lite så stannar pengarna kvar i kommunkassan istället.
    Förstår att ni vill ha kvar det kommunala styret över skolan.

    • LENNART HOLMLUND (inläggsförfattare)

      Vi har mer pengar i skolan än de flesta andra kommunerna liksom i de flesta andra områdena men så har vi också en högre skatt. Men om du inte visste om deet så har alla kommuner också statsbidrag där skolan är en del, de pengar staten hade när skolan fördes över till kommunerna har inte räknats upp med kostnadsutvecklingen och att det blivit fler barn. Staten har i stället sänkt skatterna

  2. Manolito

    Om du vill ge mer pengar till skolorna, vad är det som hindrar dig från att göra det? Kan du inte prioritera skolan mer i den kommunala budgeten, klara av att stå emot hundägare som inte orkar bära hem sin egen hundskit med etc, så kan du väl ta in mer skatt från oss kommuninvånare? Jag har tre barn i kommunal skola och betalar gärna. Regeringen bestämmer väl inte vilken kommunal skattesats en S-styrd kommun som Umeå ska ha?

    • LENNART HOLMLUND (inläggsförfattare)

      Det jag pratar är om vad staten gjort. Vi har mycket mer pengar i skolan än de flesta kommunerna i hela SVerige

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.