Socialförsäkringar hänger inte med

Socialförsäkringar hänger inte med. Ersättningen från dessa försäkringar har inte hängt med i löneutvecklingen de senaste 20 åren. Detta enligt inspektionen för socialförsäkringarna. Ersättningarna har legat stilla med hänsyn till inflation medan reallönen för ett hushåll med två personer som jobbar heltid har fått 50 % mer att röra sig med. Det säger generaldirektören på inspektionen.

Detta om något säger att det är dags att höja taket i försäkringarna. Vi ska ha ersättning enligt inkomstborfallsprincipen där 80 % av befolkningen ska ha 80 % av lönen vid tex sjukdom. Det här är försäkringar som löntagarna har fått betala ur sitt löneutrymme men där man använt pengarna i budget.

Jag kommer att även i framtiden förespråka att den här typen av försäkringar ska läggas utanför budget som just en försäkring. Flera av försäkringarna har under många år gått med stora plus, pengar som använts till annat. Socialförsäkringssvgiftera ingår som en del i det som i vanligt tal kallas arbetsgivareavgifter och är ingen skatt som betalas av företagen utan en avgift. Socialförsäkringarna är inte heller som alliansen påstår bidrag utan de är en försäkring.

4 kommentarer

  1. Lena Andersson

    Det akuta problemet är inte taket i a-kassan, utan det är GOLVET/försörjningsstödet som är det akuta problemet eftersom det är de som tvingas leva på detta låga existensminimum som bokstavligen svälter i dagens Sverige! Höj gärna taket, men ni måste samtidigt höja GOLVET/försörjningsstödet! Det borde dessutom inte vara kommunernas Socialtjänsters ansvar att betala ut arbetslöshetsersättning till någon arbetslös, utan detta måste vara Statens ansvar!

    • LENNART HOLMLUND (inläggsförfattare)

      Taket är ett stort problem för nu är det få som som får en försäkring mot inkomstförlust som var meningen. Varför många hmanar på försörjningsstöd är ju alla förändringar och försämringar i socialförsäkringssystemet och helveetet med deltider främst för kvinnor

  2. Se pass

    Grattis har du kommit på de nu ,de visste jag får 18 år sen ,när sjukdom gjorde att man var tvungen

    att sluta min fasta anställning och inte hellre sjuklön garantierna från försäkringskassan

    • LENNART HOLMLUND (inläggsförfattare)

      Det har jag inte kommit på nu får då har du inte följt min blogg. Det här som nu skett har jag alltid kämpat emot.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.