EU valet en källa till oro för framtiden

EU valet en källa till oro för framtiden. I valet till Europaparlamentet har fler och fler främlingsfientliga, rasistiska nazistiska extrema högerpartier kommit in och fått så många platser i flera länder i Europa och nu även Sverige. Det är oroande för EU är ett fredsprojekt och ett projekt för ökad sammanhållning och fri rörlighet.

Front Nationale i Frankrike får 25 % Nazistiska Partiet i Tyskland får ett mandat och Danske Folkarti är störst i Danmark och även i Storbritannien är det främlingsfientliga Indepedent störst med 24% av väljarna. Det är ett val där främlingsfientliga krafterna som mobiliserar sina väljare och det ger resultat när det är lågt valdeltagande. EU kritiska högerextrema partier har nått framgångar men även EU kritiska partier till vänster har haft framgång

I flera länder är valdeltagandet dessutom mycket lågt och i Slovakien var det så lågt som 13%., Tjeckien under 20, Storbritannien och Nederländerna under 40 %.
Nu är flera av siffrorna från vallokalsundersökningar.

I Sverige blev det ett kraftigt ras för moderaterna medan vi lyckades få lika många väljare som förra valet. Allianspartierna behåller antalet ledamöter. Framåt har MP gått och blivit näst största parti, Fi kommer in och det måste nog tillskrivas Schyman och den hjälp partiet haft genom media. Sorgligt nog får främlingsfientliga Sverigedemokraterna två platser i parlamentet. Centerna och KD gick det bättre för än i förra valet

I länet har inte Sverigedemokraterna nått samma framgång som i resten av landet vilket är glädjande. Alla allianspartier hamnar i länet på runt 6,5 % liksom FI medan vi har betydligt fler väljare än alla allianspartier tillsammans och hamnar på runt 33% vilket är betydligt bättre än i riket. MP är även näst största parti med runt 14% och V runt 12% . Valdeltagandet i länet blev runt 52%.

Nu börjar de så kallade experterna att spekulera i orsakerna till vinster och förlusterna för de olika partierna och främst för tappet för M, framgångarna för FI och MP. Min egen reflextion är att arbetslösheten i Europa har gett framgångar för främlingsfientliga partier där man tror att invandrare och den fria rörligheten är orsaken arbetslösheten.

I Sverige verkar det komma in ett nytt parti vi varje EU val nu åkte piratpartiet ut och förra gången var det Junilistan som åkte ut och nu kom FI in. Jag tror inte heller siffrorna i Svenska valet går att översätta till höstens val. Men man måste vara bekymrad över att Europa blir mer och mer främlingsfientliga

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.