Sjuka och arbetslösa förföljs av regeringen

Sjuka och arbetslösa förföljs av regeringen. Det har jag sagt förut och säger det igen. De har inte fått några löneökningar då taket i försäkringarna är för låga. De har tappat mycket i köpkraft.

Sjukskrivna och arbetslösa betalar mer i skatt på varje krona än vad löntagare och pensionärer gör. Det är jobbskatteavdragen som gör skillnaden så stor. Löntagarnas skatt har sänkts men på A-kassan och på sjukpenningen har inga skatter sänkts vilket gör att de straffats med sänkt köpkraft

En sjukskriven kan få max 21240 i månaden och betalar då 6 160 i skatt medan en löntagare i arbete betalar 4660 i skatt en skillnad på 1500 kronor

En arbetslös som har 14960 i a-kassa betalar 3994 i skatt men en person med samma lön 2781 mindre. Till och med pensionärerna har lägre skatt då den som har 21.240 kr/mån i pension betalar i snitt5.290 kr i skatt vilket är 870 kr mindre än skatten på sjukpenningen och
861 kr mindre än skatten på a-kassa.

Det här är typisk gammaldags högerpolitik. De som har det sämst de sjuka och arbetslösa ska förföljas till vilket pris som helst. Det gäller att det blir slut på den här typen av diskriminering. Alla med samma inkomst ska betala lika mycket i skatt

7 kommentarer

  1. Bengt Fredriksson

    Denna orättvisa beskattning kan inte ses som annat än grov diskriminering, en så osolidarisk och cynisk reform som jobbskatteavdraget saknar motstycke i de allra flesta länder och som knappast någon enda vaken människa kan försvara. Förmodligen är denna lägre beskattning för arbete inget annat än en ren muta för att köpa det arbetande folkets röster. Detta jobbskatteavdrag genomförde man medvetet under skenet av ett resonemang som jag förvånas över att svenska folket svalde med hull och hår. ”Det skall löna sig att arbeta”…. Men man glömde den logiska fortsättningen: ”Det skall straffa sig att vara arbetslös, gammal eller sjuk”. Jag äcklas över människosynen.. att majoriteten av de arbetslösa och/eller sjuka/funktionshindrade har något egentligt val… och att pensionärerna som byggt upp detta land i vanlig ordning körs över.Har tillräckligt många vaknat inför valet i höst? Jag hoppas det.

    • LenaAndersson

      De flesta verkar inte inse hur extremt skrämmande villkor som de arbetslösa drabbas av i dagens Sverige! Fas 3/”sysselsättningsfasen” är en modern variant av SLAVERI som idag är fullt lagligt i Sverige! Dessa heltidsarbetande får ingen LÖN och har ingen rätt till sommarledighet/semester och de har inte ens rätt att organisera sig fackligt samtidigt som LO och övriga fackförbund fullständigt ignorera dessa heltidsarbetande slavar! Fas 3/sysselsättningsfasen drabbar dessutom inte enbart långtidsarbetslösa utan från och med 1 juli 2013 så tvingas alla arbetslösa som måste komplettera med försörjningsstöd, eftersom GOLVET inte taket i a-kassan är för lågt, redan efter MAX 3 månaders arbetslöshet in i ”Fas 3″/”pysselsätningsfasen”, så för dem är ”Fas 3” inte den sista åtgärden de erbjuds utan den allra första som de tvingas till!

  2. Peter

    En som uppbär A-kassa (med högsta dagersättning på 680kr/dag) har inte 14960kr/m utan 14790kr/snitt/m minus den nödvändiga a-kasseavgiften på 95kr-280kr/m beroende på inom vilken bransch

  3. Raili Pikkusaari

    Dags verkligen börja något sjukpensionärer (varaktigt sjukersättning) har inte höjs på 10 år ! Fast hyrorna höjs varje år flera hundralappar , el , mat medicin och försäkringar har höjts varje år .Man blir fattigare och fattigare varje år .Många sjuka får ca. 30 % av den lönen som dom skulle fått idag om man hade kunnat arbeta. Sjukpension är beräknad den lönen som man hade innan beviljandet varaktigt sjukersättning som alla hade sjukpenningen som krävs att man överhuvudtaget får sjukpension .Att beräkning är inte rättvis heller redan där är det 20-25 % mindre.
    Om man förlorar sin arbetsförmåga ska man leva fattigdom resten sin liv? Oftas också sjukdomar som orsak är tung arbete belastning skador osv…. Dags får rättvis behanling till sjuka .

  4. Susanne

    Jag är utförsäkrad och numera i fas 3. De summor du nämner kommer inte ens i närheten av min ersättning. Eftersom jag efter beslut från a-kassan inte längre får vara medlem där (överklagat och inväntar svar) sänktes min ersättning från mellan 6800-7100 kr/månad beroende på antal veckodagar till 4000 kr/månad efter skatt. För februari fick jag 3500 kr eftersom antalet dagar var färre den månaden… på grund av detta har jag inte har en chans att betala av mina studielån så de ökar de och avgifterna ständigt hela tiden och jag får fortsätta ansöka om försörjningsstöd…Min situation (och andra som har det ännu värre) är inget jag önskar någon ska hamna i. Min energi går åt till att bara överleva istället för att läka mig själv så att jag skulle kunna utföra ett arbete på mer än 50 %..så ja, jag hoppas verkligen att svenska folket röstar med hjärtat i höst.

  5. Josef Boberg

    Om hur att förändra nationalekonomin i Sverige till något för framtiden hållbart – skrev jag ett mail till finansminister Anders Borg om den 21 april i år. Det finns publicerat på min blogg här.

    Mitt ”recept” är att höja pensionerna, ersättningen till arbetslösa osv – för då kommer arbetslösheten att sjunka = landets välstånd ökar – p g a att mängden pengar i cirkulation i samhället hos oss av vanligt folk = väsentligt flera än 90 % av medborgarna ökar.

    I o f s så kan jag ha fel i det jag skrev till Anders Borg – men det kan jag ej föreställa mig att jag har. Vad tror Du ?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.